• Múzeum SNP v Banskej Bystrici

          • „Kúsok pravdivej histórie je tak vzácna vec, že si ju musíme veľmi vážiť“

            Dňa 5.10.2016 sme my, žiaci prvých ročníkov, navštívili Banskú Bystricu. Je to zaujímavé mesto, v ktorom nás zaujalo najmä múzeum, pred ktorým bolo staré vojenské lietadlo a  vojenská technika z druhej svetovej vojny. Nachádzali sa tam tanky, vozidlá, delá, obrnený vlak a bunker, v ktorom sme mohli vidieť život vojakov v priebehu vojny. Múzeum SNP v Banskej Bystrici je veľmi zaujímavo postavená budova. Po vstupe do areálu sa tam nachádza veľká socha, ktorá slúži ako pamiatka za obete a „večný plameň“ na ich počesť.  Po vstupe sme hneď na prízemí obdivovali starodávne auto. Na prvom poschodí sme si pozreli krátky film o živote v minulosti. Ďalej sme videli zbrane, medaily a peniaze. Nachádzali sa tam aj obrazy ľudí, ktorí boli veľmi významní na Slovensku či v Čechách. Na poslednom poschodí už boli predmety, ktoré používali lekári a strážnici v koncentračných táboroch.

              

          • Rodinný dom VELUX

          • Žiaci stredných odborných škôl so zameraním na staviteľstvo mali možnosť aj v tomto šk. roku presvedčiť o svojich projekčných zručnostiach v súťaži s názvom „Rodinný dom VELUX“, ktorú vyhlásila spoločnosť VELUX SLOVENSKO.

            Úlohou žiakov bol navrhnúť rodinný dom s použitím výrobkov VELUX.

             

            Tento rok sa do súťaže zapojili aj dvaja naši študenti Ľuboš Gočál a Erik Djobek. Ľuboš navrhol Lakehouse a Erik vytvoril Dom slnko.

          • Návšteva Oravského hradu

          •      Štvrtok, 22. 09. 2016, bol pre žiakov SOŠt v Námestove špeciálny. Navštívili sme totiž pýchu nášho regiónu – Oravský hrad. Každý rok chceme našim žiakom pripomenúť dôležitosť poznania našej histórie. Veď ako povedal sám Cicero: "Historia magistra vitae est" – história je učiteľkou života.

                  Z veľkého množstva podujatí sme vybrali Históriu bližšie deťom a mládeži. Tento rok bola hlavná téma: Pamiatky a my. Hneď po prekročení hradnej brány sme pochopili, že nejde len tak o obyčajnú prehliadku. Počiatky Oravského hradu siahajú až do 13 storočia. Je unikátny tým, že bol vybudovaný zhora nadol. Tie najvyššie časti sú aj najstaršie a lákajú návštevníkov predovšetkým svojou netradičnou polohou. Stoja na hradnom brale a vypínajú sa do výšky až 112 metrov nad úrovňou rieky Orava. Žiaci si prezreli obranné časti hradu, tri paláce ,a v neposlednom rade aj múzeum, ktoré je integrálnou časťou hradu.

                Klasický historický výklad bol obohatený o tri stanovištia, v ktorých sme sa dozvedeli podrobné informácie o stavebných úpravách na Oravskom hrade, o funkcii a potrebe oravskej lesnej železnice, ako aj o hmotných a nehmotných pamiatkových predmetoch. 

                   Oravský hrad je naozaj jedinečný, a preto nás nikdy neomrzí.

              

             

        • STRAVOVANIE
          • STRAVOVANIE

          • Žiaci si kupujú lístky, ktoré nie sú na daný mesiac či deň. Sú prenosné do ďalších mesiacov a zakúpiť je možné minimálne 5 ks lístkov u vedúcej školskej jedálne p. Novockej alebo zaplatiť bankovým prevodom. Po predložení potvrdenia dostane žiak príslušný počet lístkov podľa uhradenej sumy. Cena jedného stravného lístka je 1,05 €. Stravné lístky platia v kalendárnom roku, nie sú prenosné do ďalšieho roka. Stravné lístky na konci kalendárneho roka vrátiť vedúcej školskej jedálne.

             

            Platba na č. účtu :

            IBAN   SK16 8180 0000 0070 0048 3876

            Variabilný symbol :          uviesť rodné číslo žiaka

            Do poznámky         :           meno a priezvisko žiaka, trieda

             

            Postup objednávania stravy :

            1. Obed sa objednáva vždy deň vopredalebo do 7.30 hod. ránapríslušného dňa.
            2. Obe časti lístka treba opečiatkovať.
            3. Časť lístka označenú Objednávka treba vhodiť do určenej nádoby.
            4. Druhú časť lístka je potrebné si uschovať a predložiť pri výdaji obeda.
            5. Odhlásiť sa z obeda je možné najneskôr do 7.30 hod. príslušného dňa osobne v školskej jedálni alebo telefonicky na č. t. :

            0907 811 522, 0903 192 133 (p. Novocká).

            1. Odhlásiť sa z obeda je možné, aj keď má žiak, už orazený lístok do 7.30 hod. príslušného dňa. Lístok, ktorý mal orazený si prerazí, keď bude prítomný v škole. Ak sa žiak do 7.30 hod. príslušného dňa neodhlási, lístok mu prepadne.
          • PO STOPÁCH DRUHEJ SVETOVEJ VOJNY

          • Zaujíma Vás história 2. svetovej vojny? Od jej skončenia uplynulo už viac ako 70 rokov. Človek by povedal, že všetko, čo by nám ju malo pripomínať, odvial čas. Často sa prechádzame lesom alebo dolinami nevediac, že sme práve minuli zákopy či betónový bunker. V utorok 14. 06. 2016 sme sa preto vydali na cestu po stopách obrovského utrpenia, ktoré spôsobil fašizmus.

            Výprava mala tri zastávky. Začínali sme v Bobrove, pokračovali v Oravskej Polhore a ukončili sme ju v Sihelnom. Exkurziu viedol PaedDr. Marián Slaničan, ktorý zasvätil žiakov I.A a II.A triedy do udalostí roku 1945. Z veľkého množstva informácií vybral tie, ktoré sa bezprostredne spájajú s územím Oravy.

            Na chvíľu sme sa tak presunuli do čias minulých a pripomenuli sme si trpkú etapu našich dejín. V Oravskej Polhore sa nachádza niekoľko betónových bunkrov, ktoré vytvárajú jednu líniu. Pán Slaničan vysvetlil žiakom ich význam a použitie. V Sihelnom sme okrem bunkrov narazili aj na zákopy. Veľa ľudí prejde popri nich bez toho, aby vedeli, že je to trpká pripomienka 2. sv. vojny.

            Na tieto nenápadné pozostatky vojny sme chceli upozorniť počas nezvyčajnej exkurzie. Súčasná mládež akoby sa pomaly dištancovala od histórie, ktorá ovplyvnila súčasnú podobu našej Oravy. Je dobré, keď sa mládež stretne s konkrétnymi pozostatkami vojny, pretože to pre nich nebude len učebná látka z dejepisu, ale niečo skutočné, čo ovplyvnilo našu budúcnosť.

             

             

             

             

             

          • Hudbou proti závislostiam – vyhodnotenie

          • Dňa 10. 06. 2016 sme slávnostne ocenili všetkých účastníkov grantového projektu ŽSK – Škola bez alkoholu, drog a cigariet. Žiaci, ktorí sa aktívne zapojili do tvorivých dielní, boli odmenení vecnými cenami a zdravým dopingom v podobe čokolád a ovocia.

             

             

          • Strelecký viacboj

          • Dňa 2. júna 2016 zorganizovalo CVČ pri SOŠt v Námestove streleckú súťaž, ktorá sa už tradične konala na Strelnici v Hruštíne. Súťaže sa zúčastnili vybraní žiaci našej školy, ktorí bojovali v streľbe z pušky (ľah, stoj), pištole a revolvera. Vyskúšali si aj streľbu zo SA 58. Z našich strelcov sa najlepšie darilo Floriánovi Huceľovi (3. miesto), Martinovi Florekovi (2. miesto) a napokon Jurajovi Svetlákovi (1. miesto). Súťažiaci boli odmenení víťaznými pohármi. Akciu pripravil, viedol a o bezpečnosť sa staral vedúci streleckého krúžku na škole PaedDr. Marián Slaničan v spolupráci s Mgr. Františkom Marčokom a Mgr. Dušanom Baľákom. Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom blahoželáme.

             

             

             

          • Slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení

          • Život nie je o počte nadýchnutí, ale o chvíľach, ktoré berú dych. O okamihoch, ktoré nám utkvejú v pamäti celé desaťročia. Takéto chvíle sme po prvýkrát na pôde Strednej odbornej školy technickejv Námestove prežívali v piatok, 27. mája 2016, v slávnostnej atmosfére v priestoroch školskej jedálne. Usporiadali sme príjemné stretnutie, a zároveň rozlúčku s našimi tohtoročnými maturantmi s názvom Slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení.

            Slávnostného odovzdávania sa okrem maturantov zúčastnil aj pán riaditeľ, triedne učiteľky a mladší žiaci, ktorí si pripravili hudobný program. Súčasťou slávnosti bolo predstavenie Pamätnej knihy absolventov študijných odborov, do ktorej sa tohtoroční maturanti podpisovali.

            Na cestu dospelosti sme spoločne odprevadili 61 absolventov. Slávnostnými prejavmi zatvorili za nimi bránu strednej školy p. riaditeľ – Ing. Emanuel Piták, pani zástupkyňa – PaedDr. Eva Verníčková, Mgr. Dušan Baľák a Mgr. Daniela Plaváková  z CVČ, predseda žiackej školskej rady Martin Florek. Následne vecnými cenami vedenie školy a pracovníci CVČ oceniližiakov, ktorí dosiahli vynikajúce výsledky v priebehu štúdia alebo úspešne reprezentovali školu. Z rúk pána riaditeľa si najlepší žiaci spolu s maturitným vysvedčením prevzali aj Osvedčenie z priemyselnej a obchodnej komoryCertifikátAutoCAD 2016 CZ – 2D dokumentace.

             

             

             

             

             

             

          • Tvorivá dielňa

          • V rámci grantového program Škola bez alkoholu, drog a cigariet, ktorý vyhlasuje Žilinský samosprávny kraj, sme na začiatku apríla vytvorili podujatie s názvom Tvorivá dielňa.  Žiaci, ktorí sa do dielne dobrovoľne zapojili, navrhovali a vytvorili plagát k besede s názvom Ako ďaleko som až zašiel... Fantázii sa medze nekládli, čoho výsledkom boli pestrofarebné práce rôznych výtvarných štýlov so spoločnou témou. Výsledné výtvarné dielo sa stane súčasťou „kútika prevencie“ v priestoroch školy.

             

          • Ako ďaleko som až zašiel...

          • Milí žiaci, možno ste si mysleli, že pod týmto názvom Vám prinášame športové výsledky v behu, chôdzi, no mýlite sa. Ako ďaleko som až zašiel...je názov besedy, ktorú sme zorganizovali v rámci grantového program Škola bez alkoholu, drog a cigariet vyhlasovaného Žilinským samosprávnym krajom. Beseda s protidrogovou tematikou pri príležitosti Svetového dňa zdravia bola určená všetkým žiakom školy, Účastníkmi besedy boli žiaci školy, ktorí sú zároveň v Resocializačnom zariadení Z-Návrat, a zároveň pracovníčka psychiatrického oddelenia Hornooravskej nemocnice v Trstenej, ktorá sa venuje kazuistike oddelenia. Cieľom besedy bolo sprostredkovať žiakom osobné zážitky s návykovými látkami, a poukázať na ich ničivý vplyv na naše životy.

             

          • Hudbou proti závislostiam

          • V závere besedy sme žiakov pozvali na ďalšiu májovú akciu s názvom Hudbou proti závislostiam, ktorá je súčasťou  grantového programu Škola bez alkoholu, drog a cigariet vyhlasovaného Žilinským samosprávnym krajom. Toto hudobné popoludnie bolo prepojením filmu, hry na hudobné nástroje a hovoreného slova. Koncert si zostavili hudobne talentovaní žiaci školy, ktorí sa rozhodli zaradiť rôzne hudobné štýly, žánre, krátke video spoty, ale aj modernú poéziu s tematikou drog, alkoholu a tabaku. Výstupom hudobnej aktivity bol text vlastnej piesne s tematikou protidrogovej prevencie, ktorá dostala podobu rapovej skladby.

          • Kútik prevencie

          • V záverečnej júnovej fáze projektu, ktorý je súčasťou grantového programu Škola bez alkoholu, drog a cigariet vyhlasovaného Žilinským samosprávnym krajom, si žiaci vytvorili pamätný výstavný panel (koláže). Ten sa stal súčasťou Kútika prevencie na škole, čiže novovytvoreného priestoru, ktorý obsahuje nápady a užitočné rady v protidrogovej problematike, a zároveň sme tu vytvorili schránku, do ktorej môžu žiaci anonymne prispievať v prípade akýchkoľvek problémov s návykovými látkami. Je to tiež kútik, v ktorom oceníme účastníkov projektu „zdravým dopingom“ v podobe čokolády, ovocia. Fotky, kresby, postrehy a ich dojmy žiakom z projektu tak dostanú reálnu podobu. Z výtvorov vyberieme tie najoriginálnejšie a autorov odmeníme vecnými cenami.

             

          • Národná slávnosť na Devíne 2016

          •     Uplynulo už 180 rokov od výstupu štúrovcov pod vedením Ľudovíta Štúra na hrad Devín. Nemohli sme si nechať ujsť príležitosť pripomenúť si túto historickú udalosť a uprieť svoj pohľad späť do dejín. Preto sme sa 23. 04. 2016 zúčastnili Národnej slávnosti na Devíne, ktorú zorganizovala Matica slovenská. Naša pozornosť sa upriamila na miesta bytostne späté s najslávnejšími obdobiami slovanských a národných dejín. Jedným z takýchto miest boli starobylé zrúcaniny Devína, a preto naše prvé kroky viedli priamo tam. Na hradnom vrchu nás fascinoval predovšetkým nádherný výhľad z hradnej skaly na sútok Dunaja a Moravy.

                Podujatie sa začalo rímsko-katolíckou omšou, ktorú celebroval priamo arcibiskup mons. Stanislav Zvolenský. Po jej skončení sme si už naplno vychutnali folklórne melódie. V rámci folklórneho festivalu sa nám predstavili skupiny z celého Slovenska. Atmosféru doplnili remeselníci a voľnočasové aktivity. Týmto výletom sme si  spolu so žiakmi pripomenuli odkaz našich predkov, pretože práve Devín je symbolom dávnej slovanskej slávy.

             

             

          • „MURÁR 2016“

          • Opätovné víťazstvo našich stavbárov  v 20. ročníku súťažnej  prehliadky stavebných remesiel v Nitre.

            Dňa 26.4 a 27. 4. 2016 sa na výstavisku Agrokomplex Nitra konala súťažná prehliadka stavebných remesiel SKILLS a SUSO. Našu školu reprezentovali v súťažnom odbore murár, študenti tretieho ročníka študijného odboru operátor stavebnej výroby  pod vedením majstra OV PaedDr. Jozefa Kozoňa, Jakub Kormančík a Marek Gruchala. Svoju zručnosť predviedli v murovaní z materiálu POROTHERM, YTONG, v stavbe komína HELUZ a pri práci s materiálom CEMIX. Žiaci v ťažkej medzinárodnej konkurencii opäť obsadili vynikajúce 1. miesto.

            Žiaci do súťaže postúpili na základe umiestnenia v 23. ročníku medzinárodnej súťaže praktických zručností a odborných vedomostí v učebnom odbore murár „MURÁR 2016“, ktorá sa konala 30. 3. až 1. 4. 2016 v Strednej odbornej škole - Nitra za účasti 16. družstiev zo Slovenska, Česka a Maďarska.

             

             

             

          • Prezentácia stavebných firiem na našej škole

          •     V mesiaci apríl 2016 sa v našej škole na úseku praktického vyučovania  uskutočnili  prezentácie firiem Wienerberger, Geberit, AlcaPLAST a Heluz, ktorých sa zúčastnili žiaci 3. ročníkov učebných a študijných odborov murár, operátor stavebnej výroby a inštalatér.

                V rámci týchto prezentácii absolvovali žiaci školenia o nových výrobkoch firiem, o ich montáži a použití v praxi. Prezentácie  pozostávali z teoretickej a praktickej časti. Teoretickú časť tvorilo školenie a záverečný test zo získaných vedomostí.  V praktickej časti  žiaci pracovali s konkrétnymi  výrobkami jednotlivých firiem.

                Uvedené prezentácie sa uskutočňujú na škole už niekoľko rokov a sú prínosom pre našich žiakov, ktorí získajú lepšie zručnosti pri práci s výrobkami týchto firiem.

             

              

             

          • Beseda s pánom spisovateľom

          • V stredu, 21.04.2016, sme už po druhýkrát zorganizovali besedu s profesorom Žilinskej univerzity, a zároveň súčasným slovenským spisovateľom pánom doc. PaedDr. Antonom Laučekom, PhD. Pán Lauček vtipne žiakom vyrozprával zaujímavosti zo svojej práce, zážitky z pedagogickej praxe, zahraničných ciest. Rovnako žiakom prezentoval svet literárnych diel a postáv z iného pohľadu, poukázal na potrebu čítania aj v súčasnej modernej dobe. Následne žiakom prezentoval svoje knihy, z ktorých čítal vtipné i zaujímavé úryvky spolu s príbehmi, humornými historkami zo svojho súkromného života, ktoré stáli pri „zrode“ príbehov. Žiaci sa tak dozvedeli, ako vznikli niektoré z jeho kníh. Záver besedy patril zaujímavej diskusii, po ktorej nám pán Lauček niektoré knižky podpísal. Spisovateľovi sme poďakovali za príjemné chvíle strávené s nami.

             

        • Úspešný mladý autoopravár z našej školy
          • Úspešný mladý autoopravár z našej školy

          •       Dňa 10. marca 2016 sa v Strednej odbornej škole dopravnej Martin uskutočnilo oblastné kolo súťaže AUTOOPRAVÁR JUNIOR 2016, ktorej sa zúčastnili aj žiaci našej školy.

                  Žiak tretieho ročníka učebného odboru autoopravár – mechanik Milan Madleňák obsadil v silnej konkurencii výborné 9. miesto, čím si zabezpečil postup do celoslovenského finále súťaže. Celoslovenské finále sa uskutoční v dňoch 20. – 21. apríla 2016 v Školiacom stredisku ŠKODA Auto Slovensko Nitra.

        • Dekanátne kolo Biblickej olympiády
          • Dekanátne kolo Biblickej olympiády

          • Vo štvrtok, 10. 03. 2016 sa v Oblastnom centre Katolíckej jednoty v Námestove uskutočnilo dekanátne (okresné) kolo Biblickej olympiády. Na základe výsledkov zo školského kola sme do súťažného družstva vybrali troch najlepších žiakov. Dávid Holubjak, Tomáš KrišĽuboš Gočál obsadili v silnej konkurencii stredných škôl pekné 4. miesto.  BLAHOŽELÁME !

          • UKÁŽ SVOJ TALENT

          • Žiacka školská rada pri SOŠt vyhlasuje v školskom roku 2015/2016 

             

            TECHNICKÚ, LiterárnU a VÝTVARNÚ SÚŤAŽ

             

            UkÁŽ svoj talent

            s témou: Svetom na kolesách

             

            Ukáž svoj talent je súťaž, v ktorej žiaci môžu naplno rozvinúť svoju umeleckú tvorivosť. Súťaž má jedno kolo, ktoré má tri súťažné kategórie: technická - zhotoviť papierový model akéhokoľvek vozidla (minimálne štvorkolesového s rozmermi 20x15x15 cm),

                                                                                       literárna - napísať báseň, rozprávanie, umelecký opis,

                                                                                      výtvarná časť - kresba ceruzkou na výkres formátu A4.

            Účastníci súťaže: všetci žiaci školy, jednotlivci alebo dvojice

            Uzávierka prác: 29. apríl 2016

            Termín a spôsob vyhodnotenia:  3. - 4. máj 2016, slávnostné odovzdávanie cien víťazom spojené so zostavením výstavy najlepších prác

            Práce odovzdajte Mgr. Kurjakovej, Mgr. Časovej.

             

             

             

             

        • Vyhodnotenie školského kola  Matematickej olympiády
          • Vyhodnotenie školského kola Matematickej olympiády

          • Do školského kola Matematickej olympiády sa zapojilo 8 žiakov zo študijných odborov mechanik nastavovač a staviteľstvo. Zúčastnení sa úspešne popasovali s úlohami, ktoré mali preveriť ich matematické schopnosti a logické myslenie. Najlepšími riešiteľmi sa stali:

            Žaneta Karasová - I. miesto

            Dávid Habľák - II. miesto

            Erik Djobek - III. miesto

            Úspešným blahoželáme!