• Záložka spája slovenské školy

          • 12. ročník tohto celoslovenského projektu niesol svoju tému –Hrdinovia detektívnych románov.  60 žiakov z vybraných tried venovalo svoj čas a úsilie na výrobu záložiek, z ktorých bolo naozaj veľmi ťažké vybrať tie najlepšie. Zamerali sme sa na kreativitu, náročnosť a rôznorodosť použitých techník výroby. Zapojení žiaci vytvorili záložky rozmanitých tvarov, rôznych veľkostí.

            Po vyhodnotení projektu sme všetky záložky aj s propagačným materiálom našej školy odoslali partnerskej škole SOŠ obchodu a služieb – Trnava. Veríme, že sa naše záložky stanú ich pomôckou v knihách ich žiakov.

            Už teraz sa tešíme na budúci ročník projektu na podporu čítania a na novú, určite zaujímavú, tému.

          • Ponuka služby

          • Ponúkame  v letnom a zimnom období prezúvanie a vyvažovanie pneumatík za nízke ceny v našej dielni SOŠ technickej Námestovo, Komenského 496/37. Časový harmonogram poskytovaných služieb: pondelok až piatok od 7.00 hod. do 12. 00, alebo od 13.00 hod. do 19.00 hod. po dohode so zodpovednou osobou:  MOV Mgr. Peter Gregorec,č.t. 0915 489 415.

          • Strojársky veľtrh v Brne opäť nesklamal

          • Medzinárodný strojársky veľtrh v Brne patrí k najväčším v strednej Európe, a preto sa  ho naši žiaci odboru mechanik nastavovač rozhodli 12. 10. 2023 navštíviť. Na brnenskom výstavisku sa predstavilo viac než 1260 firiem zo 43 krajín. Kľúčovým a najviac zastúpeným odborom bolo obrábanie. Svoje expozície predstavili taktiež firmy venujúce sa automatizácii, elektronike, priemyselným robotom, meracej technike a iné. 

            Vďaka CVČ pri SOŠt, ktoré akciu zorganizovalo, získali žiaci nové informácie o trendoch v oblasti strojárstva. Všetky tieto poznatky, ako aj získané prospekty využijú počas ďalšieho štúdia.

          • Exkurzia stavieb v Banskej Bystrici

          • Príjemné jesenné počasie nás láka opustiť múry školy a vybrať sa niekam von. A tak sme sa vybrali na exkurziu do Banskej Bystrice, ktorú viedol pán Grobarčík. Postupne nám poukazoval jednotlivé stavebné objekty a pri každom nás oboznámil s technológiou výstavby. Exkurzia bola veľmi obohacujúca a žiaci si doplnili svoje vedomosti zo stavebných predmetov.

          • STAVEBNÍCTVO 2023: NOVÁ LEGISLATÍVA A DIGITALIZÁCIA

          • S neodvratnou vlnou digitalizácie prichádza aj množstvo zmien. Stavebná reforma, nový spôsob riadenia projektov, nové dopady na stavebné firmy i projektantov. Aktuálne informácie o systéme URBION a  BIM na Slovensku. Aj naši žiaci sa mali možnosť pozrieť, ako sa s tým všetkým popasovať na online konferencii, ktorú organizovala firma KROS.

          • Územné a stavebné konanie v praxi

          • Dňa 9.10.2023 sa v našej škole uskutočnila prednáška na tému: Územné a stavebné konanie, ktorú nám názorne a prakticky priblížila pani Grobarčíková. Žiaci mali možnosť nahliadnuť do máp územných plánov obce a spisov stavebných konaní.

            Takmer po päťdesiatich rokoch začne platiť na Slovensku nový stavebný zákon. Aké zmeny sa udejú a čo nám to prinesie? Na tieto otázky nám odpovedali odborníci zo stavebného úradu.

          • Spolupráca s OZ Oravský Ňufáčik

          • OZ Oravský Ňufáčik - sú dobrovoľníci, ktorí sa snažia pomáhať túlavým, týraným a opusteným psíkom na Hornej Orave - Zubrohlava – Námestovo.

            Snažia sa pre nich zabezpečiť kvalitné krmivo, veterinu a hlavne tie najlepšie domovy, ktoré si každý z nich zaslúži. Aj vďaka CVČ pri SOŠt môžu naši žiaci spolupracovať s OZ Oravský Ňufáčik a pomôcť im pri oprave a zútulňovaní týchto „domovov“.

            Sme radi, že aj my môžeme pomôcť a priložiť ruku k tak nádhernému dielu.

          • Na ochrane prírody nám záleží

          • Príroda slúži nám všetkým a máme právo na jej užívanie. Avšak našou povinnosťou je ju chrániť a podľa svojich možností sa o ňu starať.

            Na našej škole sa vďaka CVČ pri SOŠt uskutočnila odborná prednáška zameraná práve na ochranu prírody Chránenej krajinnej oblasti Horná Orava, pod vedením Zuzany Kertysovej.

            Porozprávala našim žiakom o histórii  územia, stupňoch ochrany, rašeliniskách, rastlinstve a živočíšstve ako aj o endemitných druhoch. Na prezentácii taktiež vysvetlila, čím sa zaoberá Správa CHKO Horná Orava, ktorej je členom a sídli v Námestove.

            Prednáška bola doplnená fotovýstavou chránených stromov v Námestovskom okrese. Žiaci mali možnosť prezrieť si fotky v priestoroch školy počas celého týždňa.

          • Po roku opäť na Oravskom hrade

          • Utorok, 17. 10. 2024, bol pre žiakov SOŠt v Námestove špeciálny. V rámci CVČ sme  totiž opäť po roku navštívili pýchu nášho regiónu – Oravský hrad. Je naozaj jedinečný, a preto nás nikdy neomrzí.  

            V súčasnej dobe je dôležité našim žiakom neustále pripomínať význam poznania našej histórie. Veď ako povedal sám Cicero: "Historia magistra vitae est" – história je učiteľkou života.

          • Študentská kvapka krvi

          • Stredná odborná škola technická v Námestove organizovala  v spolupráci s Národnou transfúznou službou Martin akciu s názvom: Študentská kvapka krvi, ktorá sa uskutočnila 19.10.2023 v priestoroch budovy školy.

            Akcia bola určená nielen pre žiakov a zamestnancov školy, ale aj pre všetkých ľudí v meste, ktorí chceli spolu s nami pomôcť zachraňovať životy.

            Pri tejto príležitosti sa môžeme zamyslieť nad tým, podľa čoho spoznáme dobrého žiaka/študenta, podľa dobrých známok? Ľudí, ktorí potrebujú krv, naše známky vôbec netrápia. Ich zdravie, či život závisí aj od našej ochoty darovať krv. Pre nich je hrdinom študent každej krvnej skupiny. Výzvu stať sa hrdinom sa rozhodlo prijať 40 darcov, z toho 25 prvýkrát.  Ďakujeme

          • Plenárne rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            Pozývame Vás na plenárne rodičovské združenie, ktoré sa bude konať 26. 10. 2023 o 14,30 v jedálni SOŠ technickej v Námestove. Po skončení plenárneho rodičovského združenia sa budú konať triedne združenia.

             Účasť nutná!                                                                                       Vedenie SOŠt

          • Súťaž

          • Milí žiaci, neváhajte sa zapojiť do súťaže s novou aplikáciu WOCABEE, kde sa naučíte nové slovíčka, a zároveň môžete vyhrať skvelé ceny. Viac info u vyučujúcich cudzích jazykov.

          • Mladý stavbár 2023

          • Žiaci našej školy sa zúčastnili v dňoch 10. - 12.10. 2023 súťaže Mladý stavbár, ktorá sa konala v Žiline. Zastúpenie sme mali v troch odboroch murár, inštalatér a tesár. Naši žiaci sa umiestnili nasledovne. V odbore tesár na 4. mieste, v  odbore murár na 4. mieste a v odbore inštalatér na 3. mieste. Týmto sa chceme poďakovať MOV za prácu, ktorú vykonali pri ich príprave na súťaž a žiakom k umiestneniu gratulujeme.

          • OZNAM

          • Vážení rodičia,

            v prípade potreby potvrdenia o návšteve školy si ho môžete vytlačiť cez Edupage.

            Hoci toto potvrdenie nemá pečiatku školy, obsahuje QR kód, ktorým sa dá pravdivosť potvrdenia kedykoľvek overiť. 

          • Pracovné ponuky

          •         Stredná odborná škola technická, Komenského 496/37, 029 01 Námestovo príjme učiteľa/učiteľku odborných stavebných predmetov.

            Kvalifikačné predpoklady : VŠ 2. stupňa stavebného zamerania

            Nástupný plat :  od 1.160.-€

            Pracovný pomer :  na dobu určitú

            Nástup do zamestnania : 04.09.2023

            Žiadosť a životopis zasielajte na sekretariat@sostno.sk.

            Telefonický kontakt :   0905 694 098

            Možnosť ubytovania.

                         SOŠ technická v Námestovo príjme do pracovného pomeru učiteľa/ku odborných strojárskych predmetov – automobily, diagnostika  a opravy automobilov.

             Kvalifikačné predpoklady : VŠ 2. stupňa

            Nástupný plat : od 1160,00 €

            Pracovný pomer : na dobu určitú

            Nástup do zamestnania :  od 04. 09. 2023

            Žiadosť a životopis zasielajte na sekretariat@sostno.sk

            Telefonický kontakt :    0905 694 098

            Možnosť ubytovania.

          • Mladí ľudia ľuďom

          • „Mladí ľudia ľuďom, ktorí robia svet ľudí krajším a radostnejším. Z drobných prejavov pozornosti vzniká mozaika ľudskosti.“

            Prejav ľudskosti je v súčasnej, uponáhľanej dobe veľmi dôležitý a potrebný. Aj mladí ľudia chápu potrebu prejaviť ľudskosť starším ľuďom, venujú im čas a pozornosť – a oni ich za to odmenia úsmevom, poďakovaním, či „potľapkaním“ po ramene.

            Členovia CVČ pri SOŠtvyužili slnečné lúče babieho leta a v navštívili Zariadenie pre seniorov v Námestove. Zahrali si s nimi petang! A bol to veru súboj znamenitý! Kto vyhral? Všetci! Pretože výhrou bola dobrá nálada, hudba a radosť sálajúca z tvárí našich dôchodcov. .... no dobre... boli aj medaily J

          • Aktívna spolupráca medzi generáciami je nevyhnutná.

          • Členovia CVČ pri SOŠt navštívili 20. 06. 2023 dôchodcov v Zariadení pre seniorov v Námestove. Využili slnečné júnové predpoludnie na turnaj v petangu. Petang je ideálna exteriérová hra, ktorú si môžete zahrať kdekoľvek a hrať ju môže doslova každý – deti, dospelí aj starší ľudia.

            Našim cieľom bolo spríjemniť im čas, potešiť ich, priviesť na iné myšlienky a vyčariť úsmev na ich tvárach. Touto akciou sme chceli pripomenúť, že pozornosť je niekedy oveľa vzácnejšia ako drahé darčeky.

          • Túlavé divadlo – Reparát z povinného čítania

          • Trojica hercov sa priamo pred našimi očami pokúsila o nemožné. Len za necelých 80 minút prelúskať látku celého povinného čítania. Je jasné, že klasickým spôsobom to nešlo.

            Hrali, spievali, rapovaliveršovali, varili, hrali hokej, chatovali – to všetko preto, aby nás zoznámili s tým najdôležitejším zo slovenskej klasiky tak, ako to môžu vidieť iba oni.

            Každá téma, a teda aj povinné čítanie, sa dá vnímať z rôznych uhlov pohľadu. A humor je rozhodne jedným z nich.

            Ďakujeme za skvelý umelecký zážitok

          • Bleskový šach

          • Šachový krúžok sa teší svojej obľube už niekoľko rokov. Jeho členovia sa pravidelne stretávajú, aby si navzájom zmerali svoje sily. Všetko sa to deje pod vedením Ing. Patrika Staníka.

            Dňa 15. 06. 2023 zorganizovalo CVČ pri SOŠt celoškolské kolo v bleskovom šachu (2x5min.). Žiaci boli rozdelení do 2 skupín, kde hrali systémom každý s každým. Prví dvaja zo skupín postúpili do semifinále, kde hrali play off (1 zo skupiny „A“ z 2 zo skupiny „B“ a 1 zo skupiny „B“ z 2 zo skupiny „A“). Víťazi postúpili do finále a porazení si zahrali o 3. miesto. Žiaci úporne bojovali v tejto „kráľovskej“ hre, pričom využívali pri jednotlivých partiách svoje postupy, vedomosti a taktiky.  Nakoniec vzišlo nasledujúce konečné umiestnenie:

            1.         miesto: Marek RIEGER

            2.         miesto: Lukáš DRÍGEĽ

            3.         miesto: Dávid KOŠÚT

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom  srdečne blahoželáme.