• ENGLISH IS EASY (really?) ...

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR každoročne vyhlasuje Olympiádu v anglickom jazyku. Aj na našej škole si tí najlepší z najlepších zmerali sily v školskom kole Olympiády v anglickom jazyku. Svoje vedomosti si otestovali v písomnej a ústnej časti, v ktorých zároveň preukázali aj svoj záujem a chuť o štúdium anglického jazyka. Na základe výsledkov boli určené prvé tri miesta:

             

            1. miesto: Filip Nakačka

            2. miesto:Eliška Jurigová

            3. miesto:Matej Randjak

             

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a prajeme veľa úspechov pri zdolávaní nástrah  a objavovaní krás anglického jazyka, aby ho v budúcnosti čo najlepšie dokázali využiť vo svojom osobnom a pracovnom živote.

          • Anglická divadelná inscenácia United Neighbours of London

          • Naši žiaci z I.B, II.A a III.C sa dňa 18.01.2024 zúčastnili divadelného predstavenia United Neighbours of London, v ktorom si precvičili porozumenie v anglickom jazyku a zistili, aké dôležité je pomáhať si v dnešnej digitálnej dobe, v ktorej chýba ľudský kontakt.

            Sedem poschodí, sedem nájomníkov, sedem osudov, anglický prejav s atraktívnymi dialektami, variabilná scéna, dynamická hudobná koláž a expresívne herectvo, to všetko prezentovali herci v príbehu o tajomnom liste. Príbeh upriamuje pozornosť diváka na dobré vzťahy so svojimi najbližšími. Ako napovedá názov, nejde v prvom pláne o rodinné vzťahy, ale o vzťahy s tými, ktorých máme okolo seba, pod sebou, nad sebou, alebo len cez chodbu. Rodinu a susedov si v živote nevyberieme, preto je dobrý sused nad zlato. Doba, ktorú žijeme, je extrémne sociálna v digitálnom zmysle, ale chýba jej fyzický kontakt, dotyk, skutočná realita. Viac pozornosti sa dostáva displejom ako ľuďom z mäsa a kostí okolo nás. Kto mi však pomôže, keď pôjde do tuhého? Zvládnem to sám? 

            Aj tentokrát herci našich žiakov vtipným a moderným predstavením zaujali. Ďakujeme za zážitok!

          • Najsilnejší študenti našej školy

          • Kto by nepoznal známe pretláčanie rukou… Z obľúbenej zábavy žiakov, študentov a chlapov sa dnes stal šport – armwrestling, ktorý sa teší stále väčšej obľube.... a nie je to zďaleka iba mužská záležitosť.

            SOŠt v Námestove zorganizovala školské kolo v tomto čoraz viac obľúbenejšom športe. Najlepšie sa umiestnili títo žiaci:

             

            V kategórii dievčat:

            1. Betíková Ema, 2. Huceľová Silvia, 3. Prisenžniakova Rebeka.

             

            V kategórii chlapcov do 80kg:

            1. Juriga Ľuboš, 2. Chudiak Roman, 3. SkurčákJozef.

             

            V kategórii chlapcov nad 80kg:

            1. Bartoš Adam, 2.Štefaňák Jakub, 3.Svetlák Matej.

             

            Blahoželáme a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

          • Expert geniality show

          • V mesiaci november 2023 prebiehala na pôde našej školy vedomostná súťaž Expert geniality show. Na 20 náročných otázok z humanitných i prírodných vied sa snažili odpovedať žiaci I. a II. ročníka študijných odborov. Otázky mali preveriť všeobecný rozhľaď respondentov  a aj ich schopnosť využiť inteligenciu a logické postupy pri riešení problémových úloh.

            Súťaž dopadla nad očakávania s nesledujúcim poradím:

            1. miesto :    Jakub Bartoš a Alex Randjak 
            2. miesto: Martin Budzeľ , Ľuboš Juriga, Andrej Kurtulík 
            3. miesto: Emanuel Tropek 

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a oceneným víťazom srdečne blahoželáme.

          • Po roku opäť zavítal aj k nám

          • Aj tento rok sme si na začiatku decembra pripomenuli sviatok sv. Mikuláša, ktorý, ako už je zvykom, odmeňuje všetky deti. Neobišiel ani nás. A preto sa streda, 06. 12. 2023 niesla v znamení rozdávania darčekov a príjemnej predvianočnej atmosféry.

            Ako prvé navštívil Mikuláš naše dielne, a potom zavítal do školy. Vošiel do každej triedy a každému nadelil, čo si zaslúžil. Rozdával sladkosti, lízanky a iné dobroty. Mal so sebou aj svojich verných pomocníkov anjelov a čertov. Čertíci si vzali „na mušku“ tých neposlušnejších a poriadne ich zamazali uhlím. Mikuláš neobišiel ani našich učiteľov, ktorých odmenil sladkosťami.

          • Návšteva Viedne – mesto na krásnom modrom Dunaji

          • I keď sa na našej škole nemčina už pár rokov neučí, nič nám nebránilo tomu, aby sme dňa 7.12.2023 navštívili Viedeň v celej jej kráse.

            A hoci aj samotná cesta trvala dobrých 5 hodín, kvôli Viedni sa to oplatilo. Privítala nás blankytná obloha, veľké starobylé budovy a aj trochu snehu. J. Ako prvé sme si pozreli prírodovedné múzeum, ktoré nás svojou majestátnosťou nadchlo.

            Potom sme sa premiestnili na tzv. Rathausplatz, kde sa konali svetoznáme viedenské vianočné trhy. Tam sme vyskúšali ich tradičné výrobky, a zistili sme, že napríklad „cigánska“ vo Viedni chutí úplne inak ako u nás. J. Niektorí si dali pravú viedenskú kávu, a niektorí zase viedenský rezeň či Sacherovu tortu.

            Záverom sme ešte stihli návštevu dómu sv. Štefana v centre meste. Ide  gotickú katedrálu s vežou týčiacou sa do výšky 137 metrov a zároveň je najvyšším kostolom v Rakúsku.

            V samotnej Viedni je ešte veľa toho, čo by sa oplatilo pozrieť, no nás už tlačil čas a cesta domov na Oravu, ktorá však vďaka zážitkom ubehla rýchlo. Pevne veríme, že sa do toho čarokrásneho mesta ešte dostaneme, lebo „jeden deň“ je málo.

          • Úspechy našich študentov

          • Po  úspechu  našich  flórbalistov,  ktorí  zvíťazili v okresnom  kole a v regionálnom kole obsadili  konečné II. miesto, si  úspešne  počínalo  aj  naše  futsálové  družstvo. Po   víťazstve na  okresnom  kole  si  vybojovalo  postup  na  regionálne  kolo do  Dolného  Kubína, kde obsadili III. miesto. Triumfovali  aj  naši  študenti v bedmintone,  ktorí si  víťazstvom  na  okresnom  kole  zabezpečili  postup  na  krajské  kolo  do  Martina. Úspešne nás reprezentovalo aj  družstvo žiakov vo  volejbale, ktoré  v okresnom  kole  obsadilo  III. miesto.

            Všetkým  blahoželáme  a prajeme  im  úspech  vo  vyšších  kolách.

          • Strelecká liga

          • V mesiacoch november a december prebiehali triedne kolá v streľbe zo vzduchovej pištole na elektronický terč. Najlepší strelci z jednotlivých tried sa zúčastnia celoškolského finále. Víťazmi triednych kôl sa stali: Pavol Blažeňák, Jakub Hajdučík, Kšenzulák Lukáš, Jozef Huťka, Briš Ondrej, Rusnák Jakub. Ceny pre víťazov zabezpečilo CVČ.

          • Hmota či antihmota?

          • Aj nad takými otázkami sa zamýšľali študenti našej školy dňa 1. 12. 2023 na exkurzii centra pre popularizáciu fyziky v Martine na gymnáziu Viliama Paulinyho Tótha.

            Klasické vyučovanie v triede vymenili v ten deň za laboratórium, kde si mohli na „vlastnej koži“ vyskúšať silu elektrického prúdu; chytanie predmetov v situácií, keď sa u nich prejavuje odstredivá sila; pokusy s vodou a akustické využitie bubna pri zhasínaní sviečky.

            Všetko to robili pod dohľadom miestneho skúseného pedagóga Jozefa Beňušku, oceneného aj európskou úniou, ktorý im k tomu dával aj odborný výklad.

            Myslíme si, že takéto aktivity prispievajú enormnou mierou na prebúdzanie prírodovedného talentu u žiakov a ktovie ...možno raz budeme mať „svojho“ vedca v CERN-e vo Švajčiarsku.

          • Medzigeneračný šachový turnaj

          • Šachový krúžok sa teší svojej obľube už niekoľko rokov. Jeho členovia sa pravidelne stretávajú, aby si navzájom zmerali svoje sily. Všetko sa to deje pod vedením Ing. Patrika Staníka.

            Tí najlepší v tejto hre, Marek Rieger a Lukáš Drígeľ, sa 21.11.2023 zúčastnili Medzigeneračného šachového turnaja pre žiakov stredných škôl a seniorov z CSS v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

            Turnaj organizoval ŽSK s cieľom ukázať žiakom možnosť ako zmysluplne tráviť voľný čas. Tento čas môžu tentokrát darovať na pomoc a úsmev pre starších.

             

          • OKRESNÉ KOLO TECHNICKEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 23.11.2023 sa na Strednej odbornej škole technickej v Námestove v spolupráci s CVČ pri SOŠtuskutočnil14. ročník okresného kola Technickej olympiády. Súťaž svojim obsahom motivuje k tvorivej činnosti, vzbudzuje a podporuje technicky zručných  a nadaných žiakov.

             

            Technickej olympiády sa spolu zúčastnilo 47 žiakov, ktorí súťažili v dvoch vekových kategóriách:

            • kategória A:  žiaci 8. – 9. ročník ZŠ a 3.a 4.ročník osemročných gymnázia ako súťaž dvojíc (32 žiakov)
            • kategória B:  žiaci 5., 6. a 7. ročníka ZŠ a 1.a 2. ročníka osemročných gymnázií ako súťaž jednotlivcov(15 žiakov)

            Technická olympiáda mala dve časti: teoretickú a praktickú. Teoretická časť prebiehala formou riešenia vedomostných testov. Praktická časť formou praktických zadaní. Otázky v písomnom teste a zadania praktickej časti boli veľmi náročné. Body dosiahnuté v oboch častiach sa sčítali.

             

            Teoretická časť prebiehala v odborných učebniach a praktická časť v dielňach SOŠt. Pre zúčastnených žiakov a ich sprevádzajúcich učiteľov pripravilo vedenie CVČ spoločenskú miestnosť, prehliadku školy a jej areálu.

             

            Traja najlepší v každej kategórií z daného okresu obdržali diplomy, medaily a ceny.

             

            Do krajského kola postupili dvojice z 1. miesta:

             

            Kategória A :

            Ľuboš Butkaj a Samuel Záň  (okr. Dolný Kubín)

            Marko Metes a Lukáš Glovaťák(okr. Námestovo)

            Adam Patera a Jozef Belopotocký(okr. Tvrdošín)

             

            Kategória  B :

            Martin Kubalák (okr. Dolný Kubín)

            Zuzana Plančová (okr. Námestovo)

            Matej Šimaľa (okr. Tvrdošín)

                                                                                  

            VÍŤAZOM BLAHOŽELÁME!

          • Športové úspechy našich študentov

          • Po  úspechu  našich  flórbalistov,  ktorí  zvíťazili v okresnom  kole a v regionálnom kole obsadili  konečné II. miesto, si  úspešne  počínalo  aj  naše  futsálové  družstvo. Po   víťazstve na  okresnom  kole  si  vybojovalo  postup  na  regionálne  kolo do  Dolného  Kubína. Úspešní boli  aj  naši  študenti v bedmintone,  ktorí si  víťazstvom  na  okresnom  kole  zabezpečili  postup  na  krajské  kolo  do  Martina.

            Všetkým  blahoželáme  a prajeme  im  úspech  vo  vyšších  kolách.

             

          • Deň otvorených dverí

          • Kedy? 27. 11. 2023.

            NA ČO SA MÔŽETE TEŠIŤ? Takto vyzerá náš program:

            • 9:00 hod. - Otvorenie Dňa otvorených dverí – príhovor riaditeľa školy

            • Prehliadka priestorov školy - špecializované učebne, dielne odborného výcviku, Centrum voľného času, telocvičňa, knižnica ...

            • Stretnutie výchovných poradcov

            • Prezentácia študijných a učebných odborov

            • Mini súťaže a workshopy (práca s 3D tlačiarňou, výukový CNC sústruh, práca s nivelačnými prístrojmi, najmodernejšie programy a dielne)

            • Razenie pamätnej mince

            Počas celého dňa si môžete pozrieť naše priestory, kde budú pre Vás pripravené zaujímavé ukážky, môžete sa porozprávať s našimi žiakmi a vyučujúcimi, ktorí Vám povedia všetko čo chcete počuť o našej škole a poskytnú Vám odborné informácie o našich odboroch,

            Máme pre vás všetkých pripravené občerstvenie a malé darčeky.

            TEŠÍME SA NA VÁS!

             

          • iBobor

          • V dňoch 7. 11. 2023 a 9. 11. 2023 sa zapojilo 100 naších žiakov do celoslovenskej informatickej súťaže iBobor. Najlepšími riešiteľmi boli Randiak Matej, Vojtas Peter, Jakub Šubjak, Kondela Michal, Volček Kristián, Dávid Štraus, Jozef Mikos, Adam Kozoň, Andrej Kurtulík, ktorí boli odmenení diplomami a vecnými cenami.

          • IMATRIKULÁCIA .... trochu inak

          • Priestory jedálne SOŠt boli v novembrový štvrtok, 16. 11. 2023, slávnostne vyzdobené a historicky naladené. O 11:00 hod. sa zaplnili pedagogickým zborom a našimi žiakmi.

            Imatrikulačný deň bol výnimočný pre celú našu školu no predovšetkým pre prvákov, ktorí sa oficiálne stali jej žiakmi.

            Štvrtáci, odetí do historických šiat, si pre svojich nasledovníkov pripravili pestrý program, v ktorom si overili, či sú adepti vhodní nosiť titul: „žiak SOŠt.“ Na záver prváci sľúbili dodržiavanie stanovených pravidiel a symbolickým pasovaním pomocou vodováhy ich prijali medzi seba.

             

            Milí prváci,

            nech sa Vám na našej škole páči, nech máte veľa chuti do štúdia Vami zvoleného odboru a

            nech Vás sprevádza iba šťastie a úspechy.

             

          • „Exkurzia KRAKÓW“

          • V utorok 14. novembra 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili celodennej exkurzie v druhom najväčšom poľskom meste – Krakove.  Cieľom ich „výpravy“ bola predovšetkým prvá univerzita na území Poľska, druhá najstaršia v strednej Európe – Uniwersytet Jagielloński (Jagelovská univerzita). V rámci exkurzie sa zoznámili nielen s najstaršími budovami univerzity, ale aj s odbormi, ktoré ponúka.

            Následne sa presunuli na „Rynek Główny“ (Hlavný trh), hlavné námestie v Krakove, nachádzajúce s v časti Staré Mesto. Táto časť mesta je charakteristická predovšetkým početnými historickými stavebnými skvostami, ktoré mohli žiaci obdivovať na vlastné oči.

             

          • Keď skončím školu, budem podnikateľom

          • Túto myšlienku vyslovilo mnoho našich žiakov, preto sme sa rozhodli uskutočniť priamo v našej škole Biznis fórum. Cieľom workshopu bolo, aby sa žiaci naučili základy rozbiehania podnikateľských nápadov od nuly. Najskôr posudzovali, ktorý nápad je vhodný pre začiatočníkov v podnikaní. Vytvárali biznis model a odlišovali nápad od konkurencie. Učili sa spočítať náklady a nastaviť cenu výrobku tak, aby ich nápad uživil. Nakoniec tvorili predajný web, aby bol pútavý a tak získali prvé objednávky. Snáď sa im raz podarí byť úspešným podnikateľom.

          • Gratulujeme našim florbalistom.

          • V okresnom kole vo florbale – SUPERFLORBAL, ktoré sa konalo 03. 11. 2023, nenašlo naše mužstvo premožiteľa. V konkurencii štyroch stredných škôl nás nesklamali a vyhrali všetky zápasy s plným počtom bodov. Mohli sa tak tešiť z prvého miesta a postupu do regionálneho kola, ktoré sa bude konať v Tvrdošíne.

          • Jazykový šampionát s Wocabee

          • V dňoch 23.10. – 27.10. sa konalo okresné kolo šampionátu cudzích jazykov. Súťaž prebiehala online prostredníctvom aplikácie na učenie a precvičovanie slovíčok Wocabee, ktorá využíva umelú inteligenciu a tak individuálne pristupuje ku každému žiakovi. Pomocou nej sa žiaci učia nové slovíčka hravou a inovatívnou formou. Spomedzi zapojených škôl v našom okrese sa na skvelom 2. mieste umiestnila skupina2 z I.B triedy a na 3. mieste skončila skupina2 z III.A triedy. Žiaci tak postúpili do krajského kola, ktoré bude prebiehať online v dňoch 6. – 10. novembra.

            Zo skvelého umiestnenia našich žiakov sa veľmi tešíme, srdečne im gratulujeme a želáme veľa úspechov v krajskom kole!