• VEĽTRH CONECO A RACIOENERGIA

          • Po dvojročnej pauze, 24. 03. 2022, navštívili žiaci našej školy hlavné mesto Bratislavu. Zúčastnili sa 41. medzinárodného veľtrhu stavebníctva CONECO A RACIOENERGIA 2022.

            Na veľtrhu získali nové informácie o trendoch v oblasti stavebníctva a architektúry, ale aj o tradičných materiáloch, ktoré sú u nás stále ešte obľúbené. Obohatili si svoje poznatky o stavebných materiáloch, konštrukciách, mali možnosť zorientovať sa v problematike drevostavieb, energetickej samostatnosti stavieb, efektívneho spôsobu vykurovania a vetrania. Taktiež mohli prediskutovať možnosti stavby od návrhu až po realizáciu.

            Všetky tieto poznatky, ako aj získané prospekty využijú vo vlastných  návrhoch a projektoch počas ďalšieho štúdia.

          • SÚŤAŽ – MODELOVANIE PROTOTYPOV STROJNÝCH SÚČIASTOK

          • SÚŤAŽ – MODELOVANIE PROTOTYPOV STROJNÝCH SÚČIASTOK

            (Celoškolské kolo)

             

            Cieľ súťaže: prezentácia schopností žiakov v modelovaní súčiastok v programe Autodesk Inventor.

            Kritériá hodnotenia: dizajn, funkčnosť, grafické spracovanie, reálny prototyp pre prax

            Žiaci mali možnosť získať body za celkové hodnotenie svojej práce 2 vybraných strojových súčiastok – stojanová vŕtačka, zverák.

            Pri riešení zadanej úlohy museli žiaci preukázať tieto teoretické vedomosti:

            • základná znalosť grafického programu Autodesk Inventor;
            • práca so strojníckymi tabuľkami;
            • interpretácia a používanie a čítanie technických výkresov;
            • poznatky o používaných materiáloch a ich využití.

            Víťazi:

            • Stojanová vŕtačka – Viliam Močárnik – 46 bodov.
            • Zverák – Tibor Pjontek – 43 bodov.
          • Youngcarmechanic súťaž

          • V utorok 22. 3. 2022 sa zapojili do medzinárodnej súťaže youngarmechanic žiaci odboru automechanik: Chromek Sebastian, Grobarčík Marek, Odumorek Tomáš, Dudášik Štefan. Riešili teoretické otázky z oblasti diagnostiky a opráv automobilov.

          • Školské kolo biblickej olympiády

          • Biblická olympiáda je súťaž organizovaná ako jedna z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov. Usporadúva sa každý školský rok a je zameraná na vedomosti, zručnosti, skúsenosti a návyky zo štúdia Biblie. Okrem prehlbovania a rozširovania vedomostí je poslaním súťaže viesť žiakov k samostatnej tvorivej činnosti, rozvíjať ich záujem o poznanie, sebavzdelávaniu a sebavýchovu. Pomáha viesť mládež k zodpovednému vzťahu k mravným hodnotám.

            Do súťaže sme sa zapojili aj tento rok a víťazmi sa stali: 1. miesto  Andrej Mrekaj, 2. miesto Filip Grobarčík, 3. miesto Jozef Mikos.

          • Lyžiarsky výcvik

          • V dňoch 21. 02. 2022 – 04. 03. 2022 sa uskutočnil pre žiakov 1. a 2. ročníka SOŠt Námestovo lyžiarsky výcvik v stredisku Sihelné Gruniky. Po príchode boli žiaci rozdelení do niekoľkých družstiev, v rámci ktorých sa sústredili na zdokonalenie lyžiarskych a snowboardových zručností. Lyžiarsky výcvik vyvrcholil záverečnou súťažou v slalome. Tí najrýchlejší sa symbolicky postavili na stupienky víťazov a boli odmenení diplomom a sladkou odmenou. Priamo uprostred strediska v nádhernom oravskom prostredí bol výhľad z vrcholu neuveriteľne krásny. A svah? Úžasný a veľmi dobre upravený.

          • Webinár – Rodinný dom Velux

          • V dňoch 18.2.2022 a 21.2.2022 sa v našej škole konali webináre organizované spoločnosťou Velux. Predstavenie ich výrobkov, strešné okná, svetlíky a svetlovody, so zameraním na kvalitné osvetlenie interiérového priestoru prírodným svetlom spolu so systémom pre výmenu vzduchu v miestnosti pomôže žiakom pri navrhovaní rodinných domov súčasnosti. Dôraz na kvalitu osvetlenia a čerstvý vzduch je základným pilierom kvalitného života v interiéri.

            V skratke bola predstavená montáž strešných okien spoločnosti Velux priamo do strešného plášťa.

            V konečnej časti bol predstavený program Daylight Visualizer, ktorý dokáže nasimulovať presvetlenie interiéru a tak nám pomôcť pri správnom navrhnutí a rozmiestnení presvetľovacích prvkov.

            Navyše všetci žiaci máju možnosť zapojiť sa do súťaže od spoločnosti Velux – Rodinný dom a to navrhnutím svojho vysnívaného rodinného domu za použitia ich výrobkov pre preslnenie a osvetlenie interiéru.

            Ďakujeme!

          • !! VÝZVA – DARUJ KRV !!

          • Milí študenti a zamestnanci školy, obraciame sa na Vás s prosbou o darovanie krvi pre vášho spolužiaka, kamaráta, študenta, ktorý ju v týchto chvíľach nesmierne potrebuje.

            Ide o krv B rh negatív.

            Odber krvi sa dá vykonať v Národnej transfúznej stanici v Martine.

            Pri odbere treba nahlásiť :

            meno: Pavol Genzor

            nemocnica: Detské kardiocentrum Bratislava

             

            Pavol a jeho rodina Vám budú nesmierne vďační.

          • Oznam

          • Na základe školského semafóru z 19.1. 2022 sa žiaci tried pri návrate z karantény do školy z dôvodu bezpečnosti a zamedzeniu šírenia ochorenia COVID-19 prihlásia na Ag test, ktorý sa vykonáva v mobilnom odberovom mieste u oprávneného subjektu alebo na PCR test prostredníctvom webovej stránky www.korona.gov.sk.

          • iBobor

          • V dňoch 9. 11. 2021 a 11. 11. 2021 sa zapojilo 75 naších žiakov do celoslovenskej informatickej súťaže iBobor. Najlepšími riešiteľmi boli Kondela Michal, Mikos Jozef, Sivčák Dávid, Kosmeľová Adela, Fusko Adrián, Staš Marián, ktorí boli odmenení diplomami a vecnými cenami.

          • OZNAM

          • Na základe vyhlášky 264/2021 ÚVZ SR, ktorou sa z dôvodu ochrany verejného zdravia nariaďuje dočasné opatrenie pre vstup zamestnancov na pracovisko zamestnávateľa.

            Za zamestnanca alebo osobu vykonávajúcu prácu na základe iného zmluvného vzťahu 1 ) v režime očkovaný, testovaný, alebo prekonal ochorenie COVID-19 (ďalej len „ zamestnanec v režime OTP“) sa na účely tejto vyhlášky považuje:

             a) osoba kompletne očkovaná,

            b) osoba, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami,

            c) osoba, ktorá je schopná sa preukázať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 (napríklad RT-PCR test, LAMP test, antigénový test, nazálny test) nie starším ako 7 dní od odberu.

             Riaditeľ SOŠ technickej Námestovo oznamuje žiakom III.D a II.F (odborný výcvik u zamestnávateľov) a zamestnancom, ktorí nie sú očkovaní alebo neprekonali Covid-19 v období pred nie viac ako 180 dňami sa bude testovať v pondelok 10. 01. 2022 v čase od 6,15 do 6,45 hodine. Posledné testovanie o 6,45 hod.

            Ing. Jozef Kružel

            riaditeľ školy

          • READYCON najväčšia online konferencia pre žiakov

          • Žiaci končiacich ročníkov z každej časti Slovenska mali vďaka našim partnerským školám prístup k najnovším informáciám o zmenách na trhu práce. Aj naši žiaci mali možnosť zúčastniť sa najväčšej online konferencie READYCON, prinášajúcej najnovšie poznatky o meniacom sa trhu práce priamo do tried stredných škôl po celom Slovensku.Cieľom konferencie READYCON bolo poskytnúť žiakom prehľad o aktuálnych trendoch a možných scenároch budúcnosti, aby vedeli podnikať kroky, ktoré im pomôžu nájsť uplatnenie v rýchlo sa meniacom pracovnom prostredí.Okrem trhu ako celku sa v druhej časti konferencie, počas šiestich paralelne prebiehajúcich panelov, prednášky zameriavali na budúcnosť práce v oblastiach Elektrotechniky, Informačných technológií, Strojárstva, Stavebníctva, Zdravotníctva a Obchodu, ktoré boli obohatené o praktické skúsenosti a poznatky z praxe.

            Ďakujem za možnosť zúčastniť sa!

            Veľkou motiváciou pre žiakov bola možnosť počas konferencie súťažiť o ročné predplatné časopisu Trend pre seba a svoju školu. Našej žiačke Kristíne Baránkovej sa to podarilo! Srdečne gratulujeme a zároveň ďakujeme!

          • Pomoc v OZ Oravský ŇUFÁČIK

          • Žiaci Strednej odbornej školy technickej v Námestove a ich majstri odborného výcviku  potešili psíkov z OZ Oravský Ňufáčik. V rámci svojho odborného výcviku priložili ruku k dielu a pomohli namaľovať koterec, ktorý potom zabezpečili ochranným pletivom. Okrem toho počas prestávky zobrali týchto „chlpatých miláčikov“ na prechádzku.

          • PIŠKVORKY – školské kolo

          • Tento školský rok si naši študenti opäť zmerali svoje sily na štvorčekovom papieri. Piškvorky sú jednoduché, rýchle, zrozumiteľné a rozvíjajú logické myslenie  tou najmenej bolestivou formou.

            Súťaž „pišQworky“ je výnimočná  svojou hravosťou, za ktorou sa skrýva premyslená stratégia. Je skvelá  aj tým, že úzko spája  študentov a naučí ich niečo nové.

            Po urputnom  boji a taktizovaní vzišli z radov zástupcov jednotlivých tried títo najlepší:

            1. miesto     Jakub Ožvalda

            2. miesto     Lukáš Lepáček

            3. miesto     Lívia Mikosová

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za aktívnu účasť a víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súbojoch.

          • Projekt ERASMUS + „CNC technológie v Európe – cesta k úspechu“

          • V októbri vycestovalo 10 žiakov do Českej republiky, do Nového Jičína. Tu sídli VOP CZ,  naša partnerská organizácia, v projekte ako prijímajúca organizácia, ktorá počas dvoch týždňov začlenila do svojho „pracovného nasadenia“ našich žiakov – účastníkov stáže v rámci projektu – „CNC technológie v Európe – cesta k úspechu“. Žiaci si tak mali možnosť zvýšiť svoje vedomosti a zručnosti v novom zmenenom prostredí.

            Dvojtýždňový pobyt bol bohatý na pracovnú aj mimopracovnú činnosť. Žiaci nadväzovali priateľské vzťahy, vymieňali si odborné skúsenosti, konfrontovali zručnosti a získavali množstvo nezabudnuteľných zážitkov. Netreba tiež samozrejme zabúdať na spoločenský rozmer a využitie voľného času účastníkov stáže, ktorí navštívili významné kultúrne pamiatky a oddychové miesta.

          • Návšteva

          • 23. 09. 2021 obyčajný školský a pracovný deň, a predsa trošku iný. Prečo bol iný? Našu školu navštívil minister školstva SR Branislav Gröhling. Zoznámil sa s priestormi teoretického a praktického vyučovania, a potom si podiskutoval so žiakmi, pedagógmi a s pani kuchárkami. Ďakujeme.

          • Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti

          • Od 20. 09. 2021 sa okres Námestovo prepína do oranžovej farby, preto je rodič alebo plnoletý žiak povinný predložiť Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti.

            V prípade, že žiak neprinesie „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, považuje sa za príznakového a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti môžete podávať :

            • odoslať ho škole prostredníctvom EDUPAGE
            • poslať scan „Písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti“ e-mailom alebo inou elektronickou cestou,
            • priniesť vypísané tlačivo.
          • Otvorenie školského roka 2021/2022

          • Oznamujeme žiakom našej školy, že otvorenie nového školského roka bude 02. septembra 2021na ihrisku pri telocvični   v čase:

            o 8:00 hod pre žiakov prvého ročníka,

            o 8:30 hod pre žiakov druhého,

                            o 9:00 hod pre žiakov tretieho a štvrtého ročníka, nadstavbového štúdia.,

            V rámci prijatých opatrení na súčasnú epidemiologickú situáciu ochorenia COVID-19  je potrebné mať pri vstupe do budovy školy rúško a dodržiavať odstup.

            Zároveň prosíme zákonných zástupcov, aby z dôvodu súčasnej situácie nevstupovali do objektu školy a všetko vybavovali telefonicky alebo emailom.

             

            Za pochopenie ďakujeme.

            Tešíme sa na Vás!

             

            Vážení rodičia, dávame vám do pozornosti Školský semafor:

            ŠKOLSKÝ SEMAFOR | Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (minedu.sk)

            Zákonný zástupca

            • Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do strednej školy a pri odchode žiaka zo strednej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR).
            •  Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška (jedno náhradné, musí mať pri sebe v prípade potreby) a papierové jednorazové vreckovky. Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej strednej školy na školský rok 2021/2022. 
            • Rodič predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac dni po sebe nasledujúcich kalendárnych dní ,, Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka“.
            • V zelených okresoch Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti predkladá dobrovoľne na základe odporúčania ministerstva v záujme ochrany zdravia na škole, v ostatných farbách okresu mu táto povinnosť vyplýva z Covid Automatu. Rodič , ktorý nepredložil Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti v zelenom okrese, je povinný ho predložiť po prepnutí okresu do oranžovej farby.
            • V prípade, že rodič nepredloží Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti, sa žiak považuje za príznakového, a je potrebné , aby kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať.
            • V prípade, že má u svojho dieťaťa podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosť zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je žiakovi prerušená dochádzka do školy. Ak ide pri nástupe do školy a  plnoletých žiakov, plnia uvedené povinnosti osobne.
          • Oznámenie

          • Informujeme rodičov žiakov 1.ročníkov, že nie je potrebné zakúpiť montérky, nakoľko ich žiaci dostanú na začiatku školského roka zadarmo.