• Expert geniality show

          • V mesiaci november 2023 prebiehala na pôde našej školy vedomostná súťaž Expert geniality show. Na 20 náročných otázok z humanitných i prírodných vied sa snažili odpovedať žiaci I. a II. ročníka študijných odborov. Otázky mali preveriť všeobecný rozhľaď respondentov  a aj ich schopnosť využiť inteligenciu a logické postupy pri riešení problémových úloh.

            Súťaž dopadla nad očakávania s nesledujúcim poradím:

            1. miesto :    Jakub Bartoš a Alex Randjak 
            2. miesto: Martin Budzeľ , Ľuboš Juriga, Andrej Kurtulík 
            3. miesto: Emanuel Tropek 

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a oceneným víťazom srdečne blahoželáme.

          • Po roku opäť zavítal aj k nám

          • Aj tento rok sme si na začiatku decembra pripomenuli sviatok sv. Mikuláša, ktorý, ako už je zvykom, odmeňuje všetky deti. Neobišiel ani nás. A preto sa streda, 06. 12. 2023 niesla v znamení rozdávania darčekov a príjemnej predvianočnej atmosféry.

            Ako prvé navštívil Mikuláš naše dielne, a potom zavítal do školy. Vošiel do každej triedy a každému nadelil, čo si zaslúžil. Rozdával sladkosti, lízanky a iné dobroty. Mal so sebou aj svojich verných pomocníkov anjelov a čertov. Čertíci si vzali „na mušku“ tých neposlušnejších a poriadne ich zamazali uhlím. Mikuláš neobišiel ani našich učiteľov, ktorých odmenil sladkosťami.

          • Návšteva Viedne – mesto na krásnom modrom Dunaji

          • I keď sa na našej škole nemčina už pár rokov neučí, nič nám nebránilo tomu, aby sme dňa 7.12.2023 navštívili Viedeň v celej jej kráse.

            A hoci aj samotná cesta trvala dobrých 5 hodín, kvôli Viedni sa to oplatilo. Privítala nás blankytná obloha, veľké starobylé budovy a aj trochu snehu. J. Ako prvé sme si pozreli prírodovedné múzeum, ktoré nás svojou majestátnosťou nadchlo.

            Potom sme sa premiestnili na tzv. Rathausplatz, kde sa konali svetoznáme viedenské vianočné trhy. Tam sme vyskúšali ich tradičné výrobky, a zistili sme, že napríklad „cigánska“ vo Viedni chutí úplne inak ako u nás. J. Niektorí si dali pravú viedenskú kávu, a niektorí zase viedenský rezeň či Sacherovu tortu.

            Záverom sme ešte stihli návštevu dómu sv. Štefana v centre meste. Ide  gotickú katedrálu s vežou týčiacou sa do výšky 137 metrov a zároveň je najvyšším kostolom v Rakúsku.

            V samotnej Viedni je ešte veľa toho, čo by sa oplatilo pozrieť, no nás už tlačil čas a cesta domov na Oravu, ktorá však vďaka zážitkom ubehla rýchlo. Pevne veríme, že sa do toho čarokrásneho mesta ešte dostaneme, lebo „jeden deň“ je málo.

          • Úspechy našich študentov

          • Po  úspechu  našich  flórbalistov,  ktorí  zvíťazili v okresnom  kole a v regionálnom kole obsadili  konečné II. miesto, si  úspešne  počínalo  aj  naše  futsálové  družstvo. Po   víťazstve na  okresnom  kole  si  vybojovalo  postup  na  regionálne  kolo do  Dolného  Kubína, kde obsadili III. miesto. Triumfovali  aj  naši  študenti v bedmintone,  ktorí si  víťazstvom  na  okresnom  kole  zabezpečili  postup  na  krajské  kolo  do  Martina. Úspešne nás reprezentovalo aj  družstvo žiakov vo  volejbale, ktoré  v okresnom  kole  obsadilo  III. miesto.

            Všetkým  blahoželáme  a prajeme  im  úspech  vo  vyšších  kolách.

          • Strelecká liga

          • V mesiacoch november a december prebiehali triedne kolá v streľbe zo vzduchovej pištole na elektronický terč. Najlepší strelci z jednotlivých tried sa zúčastnia celoškolského finále. Víťazmi triednych kôl sa stali: Pavol Blažeňák, Jakub Hajdučík, Kšenzulák Lukáš, Jozef Huťka, Briš Ondrej, Rusnák Jakub. Ceny pre víťazov zabezpečilo CVČ.

          • Hmota či antihmota?

          • Aj nad takými otázkami sa zamýšľali študenti našej školy dňa 1. 12. 2023 na exkurzii centra pre popularizáciu fyziky v Martine na gymnáziu Viliama Paulinyho Tótha.

            Klasické vyučovanie v triede vymenili v ten deň za laboratórium, kde si mohli na „vlastnej koži“ vyskúšať silu elektrického prúdu; chytanie predmetov v situácií, keď sa u nich prejavuje odstredivá sila; pokusy s vodou a akustické využitie bubna pri zhasínaní sviečky.

            Všetko to robili pod dohľadom miestneho skúseného pedagóga Jozefa Beňušku, oceneného aj európskou úniou, ktorý im k tomu dával aj odborný výklad.

            Myslíme si, že takéto aktivity prispievajú enormnou mierou na prebúdzanie prírodovedného talentu u žiakov a ktovie ...možno raz budeme mať „svojho“ vedca v CERN-e vo Švajčiarsku.