• Vráťme šport do škôl

          • Projekt grantového programu Žilinského samosprávneho kraja

             

            V školskom roku 2022/2023 sa naša škola zapojila do projektu: „Vráťme šport do škôl“, ktorého výsledkom sa stal externý posilňovací park.

            Projekt bol vypracovaný podľa formulára ŽSK a schválený vedením SOŠ technickej. Po mesačnom čakaní sme boli potešení, pretože náš projekt komisia ŽSK schválila.

            Hneď sme sa pustili do práce, oslovili  a komunikovali sme s externými firmami, ktoré mali zrealizovať náš projektový zámer.

            Po výbere dodávateľa sme v apríli začali s realizáciou a od polovice mája je náš externý posilňovací park plne funkčný a pripravený na používanie.

            Takže, odložte výhovorky, rozhýbte svoje telo a posilníte tak nielen vašu telesnú ale aj duševnú pohodu.

            Tešíme sa na VÁS!

          • Všetkých srdečne pozývame!

          • ČO?  –výstava prác šikovných žiakov Strednej odbornej školy technickej

            KDE? – Kultúrny dom v Námestove

            Od piatku –  26. 5. 2023 si môžete prezrieť modely rodinných domov v mierke – výsledky polročného snaženia sa našich „staviteľov“. Výstava je finálnou fázou projektu: „Keď sa fantázia zhmotní“.

          • Najvyšší mrakodrap Európy ... bude z Námestova?

          • Šikovní stavbári z našej Strednej odbornej školy technickej sa predstavili v 15. ročníku medzinárodnej súťaže HSF SystemModelium. So svojou verziou najvyššieho mrakodrapu Európy zabojovali o postup do národného finále, a aj sa im to podarilo!!!

            Odborná porota súťaže 24. mája rozhodla, že náš model postúpi do finálovej šestky Slovenska. Na stavbách z vlnitej lepenky zvolenej kvôli jej udržateľnosti a tvárnosti posudzovali predovšetkým originálny nápad, nevšednú myšlienku, invenciu a moderný prístup.

            5. a 7. júna zabojujeme v národnom kole. Do národných finálových kôl na Slovensku a v Českej republike postúpilo šesť najlepších budov z každej krajiny. Z nich potom vzíde osem súťažných tímov, ktoré sa stretnú v medzinárodnom superfinále v Ostrave.

            Usporiadateľom  a generálnym partnerom súťaže je medzinárodná stavebná skupina HSF System v spolupráci s developérskou skupinou antracitproperty a Zväz výrobcov vlnitých lepeniek.

          • Súťaž zručnosti murárov Považia s firmou HELUZ

          • Dňa 11.05.2023 sa v Považskej Bystrici uskutočnila   „ Súťaž zručnosti murárov Považia s firmou HELUZ“, ktorej sa zúčastnili žiaci Ján Košút a Matej Klinovský pod vedením majstra OV Bc. Kaukiča. Žiaci sa umiestnili na 2. mieste.  Týmto sa chceme poďakovať MOV za prácu, ktorú vykonal pri ich príprave na súťaž a zároveň gratulujeme žiakom k ich umiestneniu.

          • Jožko Púčik v podaní našich žiakov

          • K najúspešnejším veselohrám Ivana Stodolu (medzivojnové obdobie) patrí veselohra Jožko Púčik a jeho kariéra s podtitulom Satira na falošne chápaný humanizmus.

            V tomto diele vystupujú dve hlavné postavy. Jožko Púčik, 35-ročný úradník v dobročinnom spolku Humanitas. Je prehnane dôverčivý, skromný, poctivý, statočný a stáva sa tak obeťou podvodníka Rohatého.

            Žiaci nášho divadelného krúžku sa chytili príležitosti a nacvičili pod režisérskou taktovkou Mgr. Daniely Plavákovej (vedúca divadelného krúžku, CVČ pri SOŠt) divadelné predstavenie, ktoré svojim spolužiakom predstavili 11. 5. 2023 v kultúrnom dome v Námestove.

            V hlavných úlohách sa predstavili – Jozef Mikos, Tobiáš Mikunda, Kristína Rypáková a Silvia Huceľová. Bolo sa veru na čo pozerať.

             

            Ďakujeme za neobyčajný umelecký zážitok.

          • Keď sa fantázia zhmotní

          • Projekt grantového programu Výnimočné školy – NADÁCIA ZSE

             

            Od novembra aktívne pracovali žiaci „stavitelia“na hodinách odborných predmetov a vytváralireálne 3D modely rodinných domov v mierke z kvalitných materiálov, podľa vlastnej projektovej dokumentácie. Dopadlo to na výbornú a vo výsledných modeloch sa odrazila šikovnosť, kreativita a odborná znalosť našich žiakov. Na priebeh a realizáciu dohliadalo odborné oko koordinátorky Ing. Jarmily Turčinovej.

            Vďaka ich zodpovednému prístupu môžeme teraz obdivovať výsledky ich práce.   Z vytvorených prác bude zostavená vernisáž. Reálne si budete môcť pozrieť modely v Kultúrnom dome v Námestove od 30. mája.

            Na FB profile našej školy sme spustili hlasovanie. Do konca mája môžete dať hlas (like, komentár pod fotku) modelu, ktorý vás najviac zaujal. Tri práce, ktoré získajú najviac hlasov, budú ocenené.

            Všetkým žiakom sa chceme poďakovať za účasť a zodpovedný prístup.

          • SÚŤAŽ – MODELOVANIE PROTOTYPOV STROJNÝCH SÚČIASTOK (Celoškolské kolo)

          • Cieľ súťaže: prezentácia schopností žiakov v modelovaní súčiastok v programe AutodeskInventor.

            Kritériá hodnotenia: dizajn, funkčnosť, grafické spracovanie, reálny prototyp pre prax

             

            Žiaci mali možnosť získať body za celkové hodnotenie svojej práce 3 vybraných strojových súčiastok – frézovačka, manipulátor a prevodovka.

             

            Pri riešení zadanej úlohy museli žiaci preukázať tieto teoretické vedomosti:

            - základná znalosť grafického programu AutodeskInventor;

            - práca so strojníckymi tabuľkami;

            - interpretácia, používanie a čítanie technických výkresov;

            - poznatky o používaných materiáloch a ich využití.

             

            Víťazi:

            • Frézovačka – Dominik JURÍČEK 
            • Manipulátor – Filip NÁKAČKA 
            • Prevodovka – Marek HOCSÁK