• Halloween

          •    Hoci sa tento sviatok pravdepodobne najviac spája s USA, Halloween oslavuje sa aj v iných častiach sveta.

            Halloween (skrátené z All-hallow-even) bol pôvodne pohanský keltský sviatok a oslavuje sa v noci z 31. októbra na 1. Novembra.

            Pre mladých ľudí je tento sviatok čoraz viac atraktívnejší, a preto sme im ho, ešte pred začatím jesenných prázdnin, pripomenuli.

               V miestnostiach CVČ a aj na celej chodbe sa už v stredu začali diať zvláštne veci. Poletovali tam duchovia, strigy a rôzne iné tvory, rozsvietili sa tekvice a svietniky.

               Naša tohtoročná Halloweenska výzdoba sa naozaj podarila a podieľali sa na nej aj žiaci: Hradská Andera, Karasová Žaneta, Gužiňáková Petra, Štoberová Darina, Kovaliček Pavol, Surovčík Dávid, Kabáč Marián a iní.

              

          • „BURZA POVOLANÍ 2014“

          • Dňa 14. októbra 2014 sa už po 11-tý krát uskutočnilo spoločné stretnutie zástupcov stredných škôl so žiakmi 9. ročníkov základných škôl z okresu Tvrdošín  pod názvom:   „BURZA  POVOLANÍ 2014“ .

            Na burze sa zúčastnila aj naša škola, ktorá formou výstavy prezentovala výrobky žiakov jednotlivých študijných a učebných odborov. Účastníci podujatia  boli oboznámení s možnosťami štúdia na škole  prostredníctvom reklamného videa, propagačného materiálu a osobných rozhovorov

             

          • Medzinárodná súťaž v remeselných zručnostiach

          • Šiesty ročník   medzinárodnej súťaže žiakov v praktických zručnostiach a  odborných vedomostiach „Mladý remeselník 2014" sa konal dňa 14. októbra 2014 v priestoroch SOŠ stavebnej v Žiline. Súťaže sa zúčastnili aj študenti SOŠ technickej Námestovo a opätovne dosiahli vynikajúce výsledky.  

             Študenti tretích ročníkov získali pod vedením majstrov OV Bc. Vendelínom Kaukičom a Mgr. Zdenom Krišom v súťažnej kategórii murár - Erik SvetlákTomáš Bystričan   2. miesto a  v súťažnej kategórii inštalatér - Roman Finik Tomáš Vrbinčík  1. miesto.

            Študenti pristupovali k súťaži zodpovedne a svedomito. V súťaži preukázali svoje remeselné zručnosti a praktické vedomosti, čím dokázali, že v našej škole vyrastajú vynikajúci odborníci v uvedených profesiách.

                  

          • Aká si krásna, Bystrica...

          • Aká si krásna, Bystrica,

            aká si krásna v tejto chvíli.

            Hlavu ti partou vyzdobili,

            líce ti farbou prikrášlili-

            ako vtedy,

            keď dávny kráľ

            požehnal tvoje rudné žily

            a

            na mesto ťa pasoval.

                                         

            (Štefan Žáry)        

             

                 Ak ste si mysleli, že žiaci našej školy sa zúčastnili recitačnej súťaže, tak ste sa veru zmýlili. Tieto slová básnika zazneli z úst pána učiteľa L. Hricíka  priam v srdci stredného Slovenska, kde sme sa so žiakmi I.A, I.B, II.B a II.NŠ vydali na literárno-vednú exkurziu.

                 Naše kroky smerovali najprv do Štátnej vedeckej knižnice v BB, kde sme si prezreli aj dve jazykové centrá pod názvom InfoUSA a Britské centrum. Následne sme pokračovali v prehliadke historického centra mesta, a napokon sme zavítali k Pamätníku SNP a do Múzea SNP v Banskej Bystrici.

                 Práve táto posledná zastávka bola najdlhšia, ale najzaujímavejšia. Najprv nás zaujali majestátne tanky, delá a lietadlo v areáli pamätníka, kde sme sa fotili. Potom sme sa rozdelili na dve skupiny a nasledovala prehliadka múzea so sprievodcom. Chalani sa zaujímali hlavne o zbrane, no i odborný výklad z histórie nášho národa vrátane vtipov mladého sprievodcu bol fajn.
             

          • PETER BLACK 2

          • V piatok, 10. októbra 2014, sa budúci maturanti, žiaci študijných odborov, zúčastnili bilingválneho (anglicko-slovenské) predstavenia.

            Názov divadelnej hry, ktorý pripomína v slovenskom preklade hru Čierny Peter, nie je náhodný. Herci totiž stvárňovali príbeh mladíka, ktorý v priebehu jedného dňa prišiel o všetko. Jeho opätovný štart je motivovaný základnými ľudskými potrebami ako sú spánok, jedlo, teplo, práca, priatelia a rodina. Navyše sa Peter snaží nájsť samého seba, a zároveň chce mať prácu a byť užitočný v spoločnosti.

            Inscenácia PETER BLACK 2 s podtitulom A new beginning, je voľným pokračovaním prvej časti  a je aktuálna práve pre stredoškolákov túžiacich mať v budúcnosti skvelé zamestnanie. V neposlednom rade treba dodať, že herci podali skvelé výkony v anglickom jazyku plné vtipu a postarali sa tak o príjemný umelecký  žitok.

              


             

          • ZÁLOŽKA DO KNIHY SPÁJA STREDNÉ ŠKOLY

          • Milí žiaci!

            Už sa stáva tradíciou na našej škole, že sa každý rok zapájame do projektu  ZÁLOŽKA DO KNIHY SPÁJA STREDNÉ ŠKOLY. V tomto školskom roku sa našou partnerskou školou stala SOŠ obchodu a služieb v Novom Meste nad Váhom. Cieľom projektu je nadviazanie kontaktov medzi slovenskými strednými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh, ktoré žiaci vyrobia ľubovoľnou technikou. Najkrajšie záložky v rámci našej školy budú odmenené vecnými cenami.



             

          • Návšteva Oravského hradu

          • Vo štvrtok  25. 09. 2014 navštívili žiaci štvrtých ročníkov SOŠt v Námestove Oravský hrad, kde sa zúčastnili podujatia: História bližšie k deťom a mládeži. Celá akcia sa niesla v duchu: Pán a jeho hrad.  

            Klasický historický výklad bol obohatený o 3 stanovištia, v ktorých sa postupne odkrývali tajomstvá hradov celého sveta.

            Samozrejme, žiakov našej školy najviac zaujala ukážka zbraní a niektorých zaujímavých ťahov pri boji s mečom. Mali možnosť si to aj vyskúšať.

            Tento oravský skvost bol postavený už v 13. storočí a vypína sa do výšky 112 metrov nad úrovňou rieky Orava. Žiaci si prezreli obranné časti hradu, tri paláce a múzeum, ktoré je integrálnou časťou hradu. Touto exkurziou sme ich aspoň nachvíľu vytrhli zo školských lavíc a dopriali im trochu sa „nadýchnuť histórie“.

             

             

          • Divadelné predstavenie Malka

          • 19. septembra k nám zavítala divadelná skupina COMMEDIA POPRAD pod vedením Vlada Benka (režisér, scenárista, herec a umelecký vedúci divadelného súboru). Divadlo má tradíciu už od roku 1968 a dominuje v ňom komediálny žáner. 

            Žiaci našej školy mali možnosť vidieť dramatizáciu inscenácie Málka. Práve táto hra bola v roku 2004 na Scénickej žatve ocenená za Tvorivý čin roka.

            Herci nám veľmi ochotne a s úsmevom povedali o sebe niečo viac. Hry hrajú vždy nové, nikdy nie tie, čo ľudia poznajú. Veľký úspech „zožali“ s hrou Neprebudený, s ktorou boli dvakrát v Monaku.

            Sme radi, že sme mali možnosť vidieť toto originálne predstavenie v prevedení profesionálov. Na konci to žiaci ocenili búrlivým potleskom, a to herca najviac poteší, spokojný a kultúrne naplnený divák. 

          • Burza informácií stredných škôl

          •        Dňa  17. 09. 2014 sa v Námestove uskutočnila   BURZA  INFORMÁCIÍ STREDNÝCH  ŠKOL na ktorej sa zúčastnila aj naša škola.

                   Účastníci podujatia, žiaci 9. ročníkov a výchovní poradcovia zo základných škôl,  boli oboznámení s možnosťami štúdia strojárskych a stavebných odborov na Strednej odbornej škole technickej v Námestove  prostredníctvom  propagačného materiálu a reklamného videa.
             

             
             

          • Koncoročný výlet do soľnej bane Wieliczka

          • 19. 06. 2014 sa uskutočnil koncoročný výlet do soľnej bane Wieliczka, ktorá sa nachádza na juhu Poľska, len pár kilometrov od mesta Krakov. Baňa patrí medzi najstaršie na svete. Je hlboká 327 m, dlhá približne 300 km a má deväť podlaží.

            Tak ako je toto miesto jedinečné, tak jedinečných máme i my na našej škole žiakov, ktorí dosiahli vynikajúce študijné výsledky, úspešne reprezentovali školu a aktívne sa zapájali do rôznych aktivít. Za námahu a úsilie, ktoré vynaložili v tomto školskom roku im bol odmenou práve výlet do soľnej bane.

            Žiaci SOŠt na vlastné oči uvideli slané podzemné jazierka, ťažobné komory, banské stroje, stáročné drevené konštrukcie, či nádhernú kaplnku sv. Kingy, ktorá sa nachádza 101 m pod zemou.

            Cesta bola dlhá, ale naši žiaci si ju spríjemnili hraním na heligónkach a spevom.


             

          • BAMBIRIÁDA 2014

          • V týždni od 09. do 14. júna 2014 sa na území Žilinského kraja uskutočnil už 11. ročník festivalu BAMBIRIÁDA 2014, ktorý je zameraný na prácu s deťmi a mládežou. Mladí návštevníci si mohli prezrieť rôzne výstavy, vyskúšať si svoju zručnosť, niečo nové sa naučiť, súťažiť v rôznych disciplínach, no predovšetkým spoznať nových ľudí. Vyvrcholením bol program cez víkend, na ktorom sa predstavili členovia záujmových krúžkov, a to napríklad tanečných, hudobných, divadelných a iných. Do programu sa  aktívne zapojilo aj  naše CVČ pri SOŠt. Žiaci z hudobného a tanečného krúžku vystúpili v hlavnom programe na javisku. CVČ si na túto príležitosť pripravilo aj ďalšie sprievodné akcie a súťaže, s ktorými návštevníkom spríjemnili tento deň.

          • Exkurzia

          • Dňa 13.06.2014 sa žiaci I.B triedy profesie  operátor stav. výroby zúčastnili exkurzie  na výrobu plastových okien a dverí vo firme SLOVFORNET SLOVAKIA s.r.o Námestovo, kde ich majiteľ firmy   Ing. Miroslav Ratičák  oboznámil s postupom výroby plastových okien a dverí a ich významom pre dnešné použitie.

             

          • Strelecký viacboj

          • Dňa 29. mája 2014 zorganizovalo CVČ pri SOŠt v Námestove streleckú súťaž, ktorá sa už tradične konala na Strelnici v Hruštíne. Súťaže sa zúčastnili vybraní žiaci našej školy bojovali v streľbe z pušky (ľah, stoj), pištole a revolvera. Vyskúšali si aj streľbu zo SA 58. Z našich strelcov sa najlepšie darilo Matúšovi Hurákovi (3. miesto), Filipovi Bakaľovi (2. miesto) a napokon Martinovi Bartoščíkovi (1. miesto). Súťažiaci boli odmenení víťaznými pohármi. Akciu pripravil, viedol a o bezpečnosť sa staral vedúci streleckého krúžku na škole PaedDr. Marián Slaničan v spolupráci s Mgr. Františkom Marčokom a Mgr. Dušanom Baľákom. Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom blahoželáme.

             

             

             

             

          • MEDZINÁRODNÝ STROJÁRSKY VEĽTRH v Nitre

          • Dňa 23. mája 2013 úsek praktického vyučovania zorganizoval exkurziu na 21. medzinárodný strojársky veľtrh v Nitre. Exkurzie sa zúčastnili žiaci 1., 2. a 3. ročníka profesie mechanik nastavovač s majstrami OV Bc. Rudolfom Rusinom a Františkom Slovíkom a triednymi učiteľmi Ing. Michalom Berešíkom a  Ing. Patrikom Staníkom.

            Na veľtrhu boli zastúpené strojárske firmy najmä zo Slovenska a Čiech, ale aj iných štátov EÚ, ktoré majú zastúpenie v SR. Žiaci sa zoznámili s novými technológiami, spôsobmi a metódami opracovania materiálu v strojárskej výrobe, s novými druhmi materiálov. Prezentovali sa aj firmy zamerané na výrobu samotných obrábacích strojov, obrábacích centier a iných zariadení, ktoré sa využívajú v strojárskej výrobe. Zastúpené boli aj slovenské vysoké školy technického zamerania.

             

              

             

          • Kam po skončení školy?

          • Dňa 6.5.2014 bola  prednáška z Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Námestove,  pre končiace ročníky  na tému „Kam po skončení školy?“.  V praxi to znamená, že žiaci sa mali možnosť dozvedieť aké majú možnosti zamestnať sa, ale tiež aké majú povinnosti v prípade, že si nenájdu prácu alebo ďalej pokračujú na vysokej škole. (fotogaléria: https://sousno.edupage.org/text/?text=text/text14&subpage=4&)

          • Lúčenie maturantov so školou

          • Niečo sa končí a niečo sa začína. 21. máj 2014 sa na našej Strednej odbornej škole technickej niesol v znamení lúčenia sa maturantov. Tradičná rozlúčka nám pripomenula, že ubehol ďalší školský rok a z našej školy odchádzajú maturanti. Niektorí s úsmevom na perách, niektorí so sklonenou hlavou prichádzali, aby sa rozlúčili so školou, ktorá zaplnila študentské roky ich života.

            Do zborovne vstúpili so spevom a v hudobnom sprievode. Ešte pred odchodom na akademický týždeň sa tak chceli poďakovať všetkým pedagógom, ktorí ich počas štúdia sprevádzali.

            Posledný krát sa so svojou "alma mater" rozlúčili aj symbolicky za „tónov“ pre nich posledného zvonenia. Pri vychádzaní z budovy školy ich už čakal pán školník so zvoncom v ruke, a tak im umožnil ešte raz počuť tento zvuk, ktorý ich sprevádzal celým štúdiom a ktorý dnes počuli naposledy.

            Všetkým maturantom prajeme šťastnú ruku pri maturitnom stole a veľa krásnych chvíľ v ďalšom živote.( fotogaléria: https://sousno.edupage.org/text/?text=text/text14&subpage=4&)