• ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU

          • Dňa 2.12.2016 sa v priestoroch našej školy konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, kde sa do boja o postup na obvodné kolo zapojilo 23 žiakov. Pre riešiteľov olympiády bol pripravený test, ktorý pozostával z úloh testujúcich počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, gramatiku a slovnú zásobu. Následne sa konalo druhé kolo olympiády, v ktorom si súťažiaci museli pripraviť príbeh o obrázku a viesť rozhovor s členom komisie.

            Absolútnym víťazom školského kola, a zároveň reprezentantom v obvodnom kole, sa stal Patrik Kovalčík. Na druhom mieste skončil Matúš Majcher a tretie miesto si jednoznačne zaslúžil Filip Furdek.

             

          • SILNÁ RUKA 2016 STREDNÝCH ŠKÔL

          • SOŠt Námestovo sa na súťaži Silná ruka 2016 stredných škôl opäť umiestnila na popredných miestach. V stredoslovenskom kole sa naši žiaci zo 120 súťažiacich umiestnili vo svojich kategóriách nasledovne: Kovaliček Pavol 11. miesto, Adamica Roman 5. miesto, Sitarik Michal 4. miesto a Samek Jakub 3. miesto. Prvé tri miesta sa automaticky nominovali na celoslovenské finále, kde nás reprezentoval Jakub Samek. Dobrou taktikou nezlomnosťou a cieľavedomosťou to nakoniec v celoslovenskom finále dotiahol na skvelé 5. miesto, kde ho porazili len najväčší profíci z armwrestlingových klubov. O sile týchto protivníkov hovorí aj ich umiestnenie na majstrovstvách sveta, kde sa dvaja z nich umiestnili na 3. a 7. mieste.

             

          • iBobor

          • V dňoch 7. 11. 2016 a 8. 11. 2016 sa zapojilo 99 naších žiakov do celoslovenskej informatickej súťaže iBobor. Najlepšími riešiteľmi boli Lukáš Madleňák, Eva Slovíková, Daniel Večerek, Žaneta Karasová, Timotej Jančo, Pavol Kovalíček, ktorí boli odmenení diplomami a vecnými cenami.

          • ŠTUDENTSKÁ KVAPKA KRVI 2016

          • Študentská kvapka krvi patrí medzi akcie, ktoré sa u našich žiakov tešia veľkej obľube. Sme hrdí na množstvo žiakov, ktorí každoročne nezištne podporia tento humánny čin. Tešíme sa, že svoju dospelosť chcú preukazovať práve týmto spôsobom.

            Heslom tohtoročnej Študentskej kvapky je: „Nech si, aký si, potrebujeme aj tvoju krv!“.  Nadácia SČK zorganizovala podujatie v duchu myšlienky: „Podľa čoho spoznáte dobrého študenta, podľa dobrých známok? Ľudí, ktorí potrebujú krv, vaše známky vôbec netrápia. Ich zdravie, či život závisí od vašej ochoty darovať krv. Pre nich je hrdinom študent každej krvnej skupiny, bez ohľadu na počet A-čok či E-čok v indexe“.

             

          • Staroslovenská škola hlaholiky

          • „Staroslovenská škola hlaholiky"

            V utorok, 25.10.2016, sa členovia ŽŠR, Martin Florek a Vladimír Dudášik, zúčastnili druhej aktivity súťaže s názvom „Staroslovenská škola hlaholiky", ktorú organizoval odbor školstva a športu Žilinského samosprávneho kraja (Pozn. prvá aktivita s názvom Národný výstup na Devín sa konala 23.04.2016)

            Po pútavom prednese prvej slovenskej básne Proglas v staroslovenčine a zaujímavej prednáške, na ktorej sa dozvedeli všeličo nové o našich predkoch, jazyku aj písme, nasledoval workshop spojený s recitačnou súťažou a vedomostným testom.

             

             

          • Človeče, poznáš ľudské práva?“

          • Človeče, poznáš ľudské práva?“

            Martin Florek, predseda našej Žiackej školskej rady, sa v priebehu letných prázdnin zúčastnil školenia v Bielom Potoku, na ktorom získal potrebné skúsenosti na vytvorenie projektu pre žiakov SOŠt. A tak sa aj stalo. V októbri vytvoril a podal návrh projektu s názvom „Človeče, poznáš ľudské práva?“, ktorý následne s pomocou svojich spolužiakov aj zrealizoval v štyroch fázach. Celý projekt bol zameraný na zvyšovanie povedomia mládeže o ľudských právach a na podporu úcty k človeku.

            V prvej fáze projektu žiaci vytvorili obrovskú 3D hraciu plochu s políčkami, ktoré odkazovali na tému ľudských práv a kocku potrebnú na realizáciu hry. Žiaci sa následne rozdelili do tímov, zvolili si kapitána a objasnili pravidlá hry.

            Druhá fáza predstavovala samotnú hru, v ktorej sa zástupca tímu– živá figúrka pohybovala po hracej ploche. Hod kocky určoval kategóriu otázky, na ktorú muselo družstvo odpovedať. Z každej kategórie si hráči mohli vybrať otázku rôznej obtiažnosti (označené 1,2,3) – toto číslo označovalo aj počet políčok, o ktoré sa mohli po zodpovedaní otázky posunúť ďalej, bližšie k cieľu. Víťazi hry boli v poslednej fáze projektu odmenení.

            V predposlednej fáze projektu  sme navštívili seniorov, ktorým sme prejavili úctu a vďaku krátkym kultúrnym programom. Zavŕšením projektu bolo jeho vyhodnotenie a slávnostné ocenenie zapojených účastníkov i víťazov hry.

             

             

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

          • Prvé mesiace nového školského roka už tradične patria celoslovenskému projektu Záložka do knihy spája slovenské školy s témou Knihy rozprávajú príbehy. Žiaci vyrábali záložky ľubovoľnou technikou. Najobľúbenejšími technikami boli kresba v kombinácii s napísanými citátmi z kníh. V tomto ročníku sa našou partnerskou školou stala Stredná odborná škola technická z Prešova. Žiaci tejto školy nám zaslali naozaj kreatívne záložky spolu s propagačným CD o svojej škole.
             Na našej škole sa do projektu zapojilo 80 žiakov, ktorí zároveň svojimi záložkami „bojovali“ o zaujímavé ceny. Spomedzi žiackych prác sme vybrali tie najkrajšie záložky a žiakov odmenil pán riaditeľ Ing. E. Piták. Víťazom, Dominik Jaňák, Adam Parenta a Matúš Mudroň z I.A, blahoželáme a tešíme sa na budúci 6. ročník projektu.

             

             

             

             

            Volgogradská 1

            Prešov

             

          • Súťaž „Programovanie CNC - sústruženie“

          • V pondelok, 17. 10. 2016 sa konalo školské kolo súťaže „Programovanie CNC - sústruženie“, v ktorej si zmerali sily žiaci z odborov mechanik nastavovač a obrábač kovov. Najlepší sústružníci z našej školy tak ukázali svoje kvality. Najviac sa darilo Martinovi Maslákovi IV.A (I. miesto), Jozefovi Štepanovskému III.D (II. miesto) a Jaroslavovi Kmošekovi IV.A (III.miesto).

            Na objektívny priebeh súťaže dohliadali naši učitelia odborných strojárskych predmetov. Súťažiaci a predovšetkým víťazi zanechali svojimi výkonmi sympatický dojem a získali cenné skúsenosti.

             

             

          • Kurz na ochranu života a zdravia – KOŽAZ

          • V mesiaci október sa pre žiakov tretích ročníkov uskutočnil Kurz na ochranu života a zdravia – KOŽAZ. Jeho cieľom je zvýšiť u žiakov telesnú zdatnosť, psychickú odolnosť, sebavedomie a pripraviť ich na mimoriadne situácie v živote. Snahou všetkých pedagógov bolo, aby si žiaci odniesli do života čo najviac praktických a teoretických vedomostí.

             

            Prvý deň sme strávili v telocvični, kde sa žiaci zdokonalili v zdravotnej príprave. Oboznámili sa so základmi prvej pomoci, dokonca mali možnosť odskúšať si resuscitáciu na figuríne. Ďalšou zaujímavou časťou bola streľba, v rámci ktorej sme sa naučili strieľať zo vzduchovky. Strieľalo sa na terč v ľahu aj v stoji. Naši telocvikári nás potrápili s topografiou, pričomnám ukázali ako narábať s buzolou, orientovať sa na mape, či určiť svetové strany pomocou polohy slnka v čase a priestore. Venovali sme sa aj dopravnej výchove, kde sme si v krátkosti pripomenuli zásady bezpečného správania sa na cestách. Našou poslednou úlohou bol hod na cieľ – hod granátom, ktorým sme ukončili prvý deň kurzu.

             

            Druhý deň nás čakala túra, ktorá bola pre všetkých nezabudnuteľná. Vybrali sme sa do Múzea oravskej dediny v Zuberci a potom do Roháčov, ku chate Zverovka. Naša cesta bola o to zaujímavejšia, že nám počasie doprialo sneh. A tak nám streda priniesla výzvu do boja so silami aj s počasím. Počas našej cesty boli žiaci vedení k ochrane, úprave, čistote prírodného prostredia a k poznávaniu prírodných úkazov.

             

            Tretí – posledný deň sme sa vybrali ku našej Oravskej priehrade. Vzali sme so sebou vrecia a náš cieľ bol jasný – vyčistiť okolie priehrady od odpadkov rôzneho druhu. Nakoniec sme si za odmenu v altánku opiekli klobásu, posedeli a takto príjemne zakončili kurz.

             

             

          • Odbornosť mladých stredoškolákov - stavbárov z Námestova sa v Prahe opäť potvrdila

          • SOŠ technická v Námestove opäť potvrdila svoje kvality v príprave budúcich stavbárov na medzinárodnom stavebnom veľtrhu FOR ARCH 2016, ktorý sa konal v PVA EXPO PRAHA.  20. - 23. septembra 2016 sa uskutočnil už 20. ročník súťažnej prehliadky stavebných remesiel SUSO, ktorého cieľom  bolo zvýšiť záujem mladých o štúdium klasických remeselných profesií v stavebníctve.

            Do finálneho kola postúpili školy na základe víťazstva v súťažnej prehliadke stavebných remesiel SKILLS Slovakia a SUSO, ktorá sa konala 26. 04 a 27. 04 2016 na výstavisku Agrokomplex Nitra.

            V Prahe predviedlo svoju zručnosť v súťažnom odbore murár desať súťažných dvojíc, osem dvojíc z Českej republiky a dve zo Slovenska. Žiaci štvrtého ročníka SOŠt v Námestove odboru operátor stavebnej výroby Jakub Kormančík a Marek Gruchala, pod vedením majstra OV PaedDr. Jozefa Kozoňa, konfrontovali svoje nadobudnuté zručnosti, vedomosti a schopnosti na medzinárodnej úrovni so žiakmi ostatných stredných škôl. Popasovali sa s úlohami v murovaní z materiálu firiem WIENERBERGER, YTONG, v stavbe komína od firmy HELUZ a pri práci s materiálom CEMIX. S teoretickou časťou, v ktorej mali vypracovať vedomostné testy s odbornými otázkami, takisto nezaváhali a nakoniec v ťažkej medzinárodnej konkurencii obsadili vynikajúce 1. miesto.

            Zaslúžený úspech žiakov SOŠ technickej svedčí nielen o dôslednej a svedomitej príprave, ale aj o stále rastúcej kvalite praktického i teoretického vyučovania. Dúfame, že toto ocenenie bude motiváciou aj pre ďalšie ročníky a prispeje k zviditeľneniu Strednej odbornej školy technickej v Námestove.

                                                                                                                     Mgr. Júlia Časová

             

             

          • Múzeum SNP v Banskej Bystrici

          • „Kúsok pravdivej histórie je tak vzácna vec, že si ju musíme veľmi vážiť“

            Dňa 5.10.2016 sme my, žiaci prvých ročníkov, navštívili Banskú Bystricu. Je to zaujímavé mesto, v ktorom nás zaujalo najmä múzeum, pred ktorým bolo staré vojenské lietadlo a  vojenská technika z druhej svetovej vojny. Nachádzali sa tam tanky, vozidlá, delá, obrnený vlak a bunker, v ktorom sme mohli vidieť život vojakov v priebehu vojny. Múzeum SNP v Banskej Bystrici je veľmi zaujímavo postavená budova. Po vstupe do areálu sa tam nachádza veľká socha, ktorá slúži ako pamiatka za obete a „večný plameň“ na ich počesť.  Po vstupe sme hneď na prízemí obdivovali starodávne auto. Na prvom poschodí sme si pozreli krátky film o živote v minulosti. Ďalej sme videli zbrane, medaily a peniaze. Nachádzali sa tam aj obrazy ľudí, ktorí boli veľmi významní na Slovensku či v Čechách. Na poslednom poschodí už boli predmety, ktoré používali lekári a strážnici v koncentračných táboroch.

              

          • Rodinný dom VELUX

          • Žiaci stredných odborných škôl so zameraním na staviteľstvo mali možnosť aj v tomto šk. roku presvedčiť o svojich projekčných zručnostiach v súťaži s názvom „Rodinný dom VELUX“, ktorú vyhlásila spoločnosť VELUX SLOVENSKO.

            Úlohou žiakov bol navrhnúť rodinný dom s použitím výrobkov VELUX.

             

            Tento rok sa do súťaže zapojili aj dvaja naši študenti Ľuboš Gočál a Erik Djobek. Ľuboš navrhol Lakehouse a Erik vytvoril Dom slnko.

          • Návšteva Oravského hradu

          •      Štvrtok, 22. 09. 2016, bol pre žiakov SOŠt v Námestove špeciálny. Navštívili sme totiž pýchu nášho regiónu – Oravský hrad. Každý rok chceme našim žiakom pripomenúť dôležitosť poznania našej histórie. Veď ako povedal sám Cicero: "Historia magistra vitae est" – história je učiteľkou života.

                  Z veľkého množstva podujatí sme vybrali Históriu bližšie deťom a mládeži. Tento rok bola hlavná téma: Pamiatky a my. Hneď po prekročení hradnej brány sme pochopili, že nejde len tak o obyčajnú prehliadku. Počiatky Oravského hradu siahajú až do 13 storočia. Je unikátny tým, že bol vybudovaný zhora nadol. Tie najvyššie časti sú aj najstaršie a lákajú návštevníkov predovšetkým svojou netradičnou polohou. Stoja na hradnom brale a vypínajú sa do výšky až 112 metrov nad úrovňou rieky Orava. Žiaci si prezreli obranné časti hradu, tri paláce ,a v neposlednom rade aj múzeum, ktoré je integrálnou časťou hradu.

                Klasický historický výklad bol obohatený o tri stanovištia, v ktorých sme sa dozvedeli podrobné informácie o stavebných úpravách na Oravskom hrade, o funkcii a potrebe oravskej lesnej železnice, ako aj o hmotných a nehmotných pamiatkových predmetoch. 

                   Oravský hrad je naozaj jedinečný, a preto nás nikdy neomrzí.

              

             

        • STRAVOVANIE
          • STRAVOVANIE

          • Žiaci si kupujú lístky, ktoré nie sú na daný mesiac či deň. Sú prenosné do ďalších mesiacov a zakúpiť je možné minimálne 5 ks lístkov u vedúcej školskej jedálne p. Novockej alebo zaplatiť bankovým prevodom. Po predložení potvrdenia dostane žiak príslušný počet lístkov podľa uhradenej sumy. Cena jedného stravného lístka je 1,05 €. Stravné lístky platia v kalendárnom roku, nie sú prenosné do ďalšieho roka. Stravné lístky na konci kalendárneho roka vrátiť vedúcej školskej jedálne.

             

            Platba na č. účtu :

            IBAN   SK16 8180 0000 0070 0048 3876

            Variabilný symbol :          uviesť rodné číslo žiaka

            Do poznámky         :           meno a priezvisko žiaka, trieda

             

            Postup objednávania stravy :

            1. Obed sa objednáva vždy deň vopredalebo do 7.30 hod. ránapríslušného dňa.
            2. Obe časti lístka treba opečiatkovať.
            3. Časť lístka označenú Objednávka treba vhodiť do určenej nádoby.
            4. Druhú časť lístka je potrebné si uschovať a predložiť pri výdaji obeda.
            5. Odhlásiť sa z obeda je možné najneskôr do 7.30 hod. príslušného dňa osobne v školskej jedálni alebo telefonicky na č. t. :

            0907 811 522, 0903 192 133 (p. Novocká).

            1. Odhlásiť sa z obeda je možné, aj keď má žiak, už orazený lístok do 7.30 hod. príslušného dňa. Lístok, ktorý mal orazený si prerazí, keď bude prítomný v škole. Ak sa žiak do 7.30 hod. príslušného dňa neodhlási, lístok mu prepadne.
          • PO STOPÁCH DRUHEJ SVETOVEJ VOJNY

          • Zaujíma Vás história 2. svetovej vojny? Od jej skončenia uplynulo už viac ako 70 rokov. Človek by povedal, že všetko, čo by nám ju malo pripomínať, odvial čas. Často sa prechádzame lesom alebo dolinami nevediac, že sme práve minuli zákopy či betónový bunker. V utorok 14. 06. 2016 sme sa preto vydali na cestu po stopách obrovského utrpenia, ktoré spôsobil fašizmus.

            Výprava mala tri zastávky. Začínali sme v Bobrove, pokračovali v Oravskej Polhore a ukončili sme ju v Sihelnom. Exkurziu viedol PaedDr. Marián Slaničan, ktorý zasvätil žiakov I.A a II.A triedy do udalostí roku 1945. Z veľkého množstva informácií vybral tie, ktoré sa bezprostredne spájajú s územím Oravy.

            Na chvíľu sme sa tak presunuli do čias minulých a pripomenuli sme si trpkú etapu našich dejín. V Oravskej Polhore sa nachádza niekoľko betónových bunkrov, ktoré vytvárajú jednu líniu. Pán Slaničan vysvetlil žiakom ich význam a použitie. V Sihelnom sme okrem bunkrov narazili aj na zákopy. Veľa ľudí prejde popri nich bez toho, aby vedeli, že je to trpká pripomienka 2. sv. vojny.

            Na tieto nenápadné pozostatky vojny sme chceli upozorniť počas nezvyčajnej exkurzie. Súčasná mládež akoby sa pomaly dištancovala od histórie, ktorá ovplyvnila súčasnú podobu našej Oravy. Je dobré, keď sa mládež stretne s konkrétnymi pozostatkami vojny, pretože to pre nich nebude len učebná látka z dejepisu, ale niečo skutočné, čo ovplyvnilo našu budúcnosť.

             

             

             

             

             

          • Hudbou proti závislostiam – vyhodnotenie

          • Dňa 10. 06. 2016 sme slávnostne ocenili všetkých účastníkov grantového projektu ŽSK – Škola bez alkoholu, drog a cigariet. Žiaci, ktorí sa aktívne zapojili do tvorivých dielní, boli odmenení vecnými cenami a zdravým dopingom v podobe čokolád a ovocia.

             

             

          • Strelecký viacboj

          • Dňa 2. júna 2016 zorganizovalo CVČ pri SOŠt v Námestove streleckú súťaž, ktorá sa už tradične konala na Strelnici v Hruštíne. Súťaže sa zúčastnili vybraní žiaci našej školy, ktorí bojovali v streľbe z pušky (ľah, stoj), pištole a revolvera. Vyskúšali si aj streľbu zo SA 58. Z našich strelcov sa najlepšie darilo Floriánovi Huceľovi (3. miesto), Martinovi Florekovi (2. miesto) a napokon Jurajovi Svetlákovi (1. miesto). Súťažiaci boli odmenení víťaznými pohármi. Akciu pripravil, viedol a o bezpečnosť sa staral vedúci streleckého krúžku na škole PaedDr. Marián Slaničan v spolupráci s Mgr. Františkom Marčokom a Mgr. Dušanom Baľákom. Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom blahoželáme.

             

             

             

          • Slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení

          • Život nie je o počte nadýchnutí, ale o chvíľach, ktoré berú dych. O okamihoch, ktoré nám utkvejú v pamäti celé desaťročia. Takéto chvíle sme po prvýkrát na pôde Strednej odbornej školy technickejv Námestove prežívali v piatok, 27. mája 2016, v slávnostnej atmosfére v priestoroch školskej jedálne. Usporiadali sme príjemné stretnutie, a zároveň rozlúčku s našimi tohtoročnými maturantmi s názvom Slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení.

            Slávnostného odovzdávania sa okrem maturantov zúčastnil aj pán riaditeľ, triedne učiteľky a mladší žiaci, ktorí si pripravili hudobný program. Súčasťou slávnosti bolo predstavenie Pamätnej knihy absolventov študijných odborov, do ktorej sa tohtoroční maturanti podpisovali.

            Na cestu dospelosti sme spoločne odprevadili 61 absolventov. Slávnostnými prejavmi zatvorili za nimi bránu strednej školy p. riaditeľ – Ing. Emanuel Piták, pani zástupkyňa – PaedDr. Eva Verníčková, Mgr. Dušan Baľák a Mgr. Daniela Plaváková  z CVČ, predseda žiackej školskej rady Martin Florek. Následne vecnými cenami vedenie školy a pracovníci CVČ oceniližiakov, ktorí dosiahli vynikajúce výsledky v priebehu štúdia alebo úspešne reprezentovali školu. Z rúk pána riaditeľa si najlepší žiaci spolu s maturitným vysvedčením prevzali aj Osvedčenie z priemyselnej a obchodnej komoryCertifikátAutoCAD 2016 CZ – 2D dokumentace.

             

             

             

             

             

             

          • Tvorivá dielňa

          • V rámci grantového program Škola bez alkoholu, drog a cigariet, ktorý vyhlasuje Žilinský samosprávny kraj, sme na začiatku apríla vytvorili podujatie s názvom Tvorivá dielňa.  Žiaci, ktorí sa do dielne dobrovoľne zapojili, navrhovali a vytvorili plagát k besede s názvom Ako ďaleko som až zašiel... Fantázii sa medze nekládli, čoho výsledkom boli pestrofarebné práce rôznych výtvarných štýlov so spoločnou témou. Výsledné výtvarné dielo sa stane súčasťou „kútika prevencie“ v priestoroch školy.

             

          • Ako ďaleko som až zašiel...

          • Milí žiaci, možno ste si mysleli, že pod týmto názvom Vám prinášame športové výsledky v behu, chôdzi, no mýlite sa. Ako ďaleko som až zašiel...je názov besedy, ktorú sme zorganizovali v rámci grantového program Škola bez alkoholu, drog a cigariet vyhlasovaného Žilinským samosprávnym krajom. Beseda s protidrogovou tematikou pri príležitosti Svetového dňa zdravia bola určená všetkým žiakom školy, Účastníkmi besedy boli žiaci školy, ktorí sú zároveň v Resocializačnom zariadení Z-Návrat, a zároveň pracovníčka psychiatrického oddelenia Hornooravskej nemocnice v Trstenej, ktorá sa venuje kazuistike oddelenia. Cieľom besedy bolo sprostredkovať žiakom osobné zážitky s návykovými látkami, a poukázať na ich ničivý vplyv na naše životy.