• „DISLIKE“ drogám

          • V apríli sme úspešne rozbehli projekt s názvom „DISLIKE“ drogám, vytvorený v rámci Grantového programu odboru školstva a šprotu Žilinského samosprávneho kraja – Škola bez tabaku, alkoholu a drog.  

            Realizáciou projektu chceme prispieť k prevencii závislostí a rozvíjať voľnočasové aktivity mládeže v stredných školách a školských zariadeniach. Keďže mládež nechce o tejto hrozbe hovoriť, zvolili sme inú formu komunikácie – vyjadrenie obrazom. Našou snahou je využiť to, čo je súčasťou každodenného života mladého človeka, a to fotoaparát (či už ako samostatné zariadenie alebo súčasť mobilného telefónu, tabletu a pod.). Je veľkým trendom všetko si fotiť, zverejňovať na sociálnych sieťach, zdieľať, lajkovať. Našou snahou je prepojiť vážnu tému s tým, čo je mladým ľuďom tak blízke. Doterajšia pasivita žiakov k tejto problematike sa zmení na aktívne sebavyjadrenie formou fotografií, ktoré budú odrážať ich videnie sveta „s“ a „bez“ závislostí.

            Za sebou už máme dve fázy. V prípravnej fáze (04. 04. 207) si žiaci vytvorili rôzne rekvizity potrebné na vytvorenie fotografie. Vybrali si oblasť závislostí, ktorú chcú spracovávať. Druhá fáza – Fotodeň – sa konala 10. 04. 2017. Účastníci projektu si vybrali priestor a realizovali samotné fotografovanie. Pokúsili sa čo najreálnejšie, a zároveň najkreatívnejšie, zachytiť kontrast medzi životom  mladého človeka „s“ a „bez“ závislostí. Zo vzniknutého materiálu si vyberú jedno dielo, ktoré má podľa nich najväčšiu výpovednú hodnotu.

             

          • „ŽIAK UČITEĽOVI“

          • Deň narodenia pedagóga, filozofa, spisovateľa a teológa Jana Amosa Komenského – 28. marec – sa stal pre vyučujúcich Dňom učiteľov. Na SOŠ technickej v Námestove prebiehal netradične a originálne, pretože Žiacka školská rada si pripravila akciu s názvom: „ŽIAK UČITEĽOVI“. Jej cieľom bolo, aby si naši učitelia v deň svojho sviatku oddýchli od svojich každodenných povinností. Tieto úlohy za nich prevzali samotní žiaci, ktorí viedli hodiny a učitelia sa opäť posadili do školských lavíc. Trošku zmena!

            Bolo zaujímavé sledovať, ako si žiak poradí s organizáciou hodiny, ako vysvetľuje látku, či upozorňuje svojich spolužiakov. Niektorí z nich preskúšali aj svojich učiteľov. Tí však obstáli na jednotku, a tým potvrdili svoje kvality.

            Sme radi, že aj takýmto spôsobom si žiaci i spoločnosť spomenuli na učiteľov a ocenili ich prácu.

             

             

          • Svedectvo záujmu o umeleckú literatúru

          • Teší nás, že aj žiaci Strednej odbornej školy technickej v Námestove majú záujem o umeleckú literatúru, čo dokazuje aj záujem žiaka Romana Finika zúčastniť sa súťaže Hviezdoslavov Kubín , ktorý poukazuje na stále živú silu umeleckého slova.

            Hviezdoslavov Kubín patrí k najstarším súťažiam v umeleckom prednese, ktoré sa na Slovensku organizujú. Jej cieľom je spoznávať literárne hodnoty a zoznamovať s nimi verejnosť. Rozširovať a prehlbovať v súťažiacich literárne poznanie, tvorivosť, kultivovať ich jazyk, reč, zmysel pre rytmus, pestovať vzťah k slovu ako kultúrnej a umeleckej hodnote.

            Je to celoštátna postupová súťažná prehliadka určená pre deti, mládež a dospelých. Súťaží sa v piatich vekových kategóriách v poézii a próze. Vyvrcholením tejto súťaže bude celoštátna prehliadka v Dolnom Kubíne.

            V piatok, 17. 03. 2017 zorganizovalo Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne regionálne kolo IV. a V. kategórie v prednese poézie a prózy.  Nášmu zástupcovi Romanovi Finikovi, ktorý postúpil zo školského kola, sa darilo a v kategórii IV – umelecký prednes mládeže – obsadil chvályhodné 2. miesto. Postup do celoštátneho kola mu ušiel len „o chlp“, ale v naozaj silnej konkurencii to bol excelentný výkon.

          • PREDNÁŠKY S PRACOVNÍKMI REGIÓNALNEHO ÚRADU VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA

          • Vzdelávať sa treba neustále, a to aj v oblasti zdravotnej výchovy. CVČ pri SOŠt si preto zavolalo na pomoc pracovníkov regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Tí k nám zavítali vo štvrtok, 09. 03. 2017 aby nám formou prednášok pripomenuli dôležitosť prevencie. Zamerali sa na prevenciu proti chronickým ochoreniam  a ochoreniam súvisiacich s fajčením, ako sú rakovina pľúc, rakovina  prsníka a pod. Venovali sa prevencii srdcovo-cievnych chorôb, drogových závislostí a dokonca aj  prevencii  zubného kazu.

            Zubnému kazu žiaci často nevenujú dostatočná pozornosť, a to je u dnešnej mládeže naozaj veľký problém. Odborníci nás upozornili na to, že choroba dutiny ústnej, teda zubný kaz, nie je len problém zubov,  je to aj problém celého organizmu.  Zúčastnení žiaci tak rozšírili svoje obzory a dúfame, že rady, ktoré im pracovníci úradu verejného zdravotníctva dali, využijú aj v praxi.

             

        • LYŽIARSKY VÝCVIK
          • LYŽIARSKY VÝCVIK

          • Od 06.02.2017 do 24.02.2017 sa žiaci prvých ročníkov SOŠ technickej v Námestove zúčastnili LYŽIARSKEHO VÝCVIKU. Tri týždne plné pohybu, zábavy a neopísateľnej zasneženej atmosféry, v rámci ktorej si 127 žiakov zlepšilo svoje doterajšie zručnosti jazdenia na lyžiach a snowboarde. Účastníci lyžiarskeho výcviku boli rozdelení do troch týždňov nasledovne - ako prví nastúpili žiaci z I.D,I.E,I.G, nasledovali žiaci z I.C, I.F a ako poslední sa popasovali so „zimnými radovánkami“ triedy I.A a I.B.

            Náš výcvik prebiehal v lyžiarskom stredisku Sihelné – Gruniky. Príroda nám ponúkla všetky typy počasia. Prvé dni sa niesli v znamení pravej oravskej zimy, druhý týždeň bol ukážkový – slnečný a v ten tretí nám padal trochu „mokrejší“ sneh. Všetko sme ale úspešne zvládli pod vedením pedagogického zboru – vyškolených lyžiarskych inštruktorov.

            Svoje lyžiarske a snowboardové zručnosti si žiaci zmerali vždy na konci týždňa – v súťaži. Súťažilo sa v obrovskom slalome v jazde na lyžiach a v jazde na snowboarde. Víťazi z obidvoch kategórií dostali diplomy a sladkú odmenu.

            Sme radi, že náš lyžiarsky výcvik prebehol bez akýchkoľvek komplikácií a úrazov, každý deň vládla dobrá nálada a chuť športovať.  Už teraz sa tešíme na budúci rok!

             

             

             

             

             

             

          • Workshop v Kompetenčnom centre VELUX v Brne

          • Teória nie je všetko, preto spoločnosť VELUX SLOVENSKO spol. r. o. pod záštitou Štátneho inštitútu odborného vzdelávania organizuje súťaž „Rodinný dom VELUX“, pre študentov stredných odborných škôl so zameraním na staviteľstvo. Úlohou prihlásených študentov je vytvoriť štúdiu rodinného domu, ktorý je dostatočne presvetlený a prichádza doň dostatok čerstvého vzduchu. Práve prívod týchto dvoch kľúčových faktorov, ktoré priamo vplývajú na kvalitu bývania, majú v prípade súťažných prác zabezpečiť výrobky VELUX. Autori majú dbať na energeticky hospodárne riešenie budovy a snažiť sa zabezpečiť optimálne vnútorné prostredie pre zdravé a komfortné bývanie.

            V rámci súťaže sa 9 žiakov z našej školy zúčastnilo dňa 20.02.2017 školenia v Kompetenčnom centre VELUX v Brne. Žiaci sa aktívne zúčastnili workshopu na tému denného svetla v budovách, absolvovali prednášku o dennom svetle, spojenú s ukážkou montáže strešného okna do strešného plášťa, a pozreli si showroom s ukážkou technológie ovládania strešných okien.

             

             

             

             

             

          • 1. ročník stavbárskej olympiády, alebo ako sme sa podelili o 2. miesto

          • Na jeseň minulého roka dekan Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave vyhlásil  1. ročník  súťaže Stavbárska  olympiáda, novej internetovej súťaže pre stredoškolákov z celého Slovenska. Jej zámerom bolo propagovať technické vzdelanie stavbárskeho zamerania a prehĺbiť vedomosti. Súťaž prebiehala od polovice októbra do polovice decembra v troch kolách, pričom v každom bolo treba odpovedať na desať otázok, každú s tromi možnosťami, kde bola iba  jedna správna.  

            Do súťaže sa zapojili aj žiaci Strednej odbornej školy technickej v Námestove. Z viac ako 500 zapojených žiakov gymnázií, stredných technických škôl a stredných priemyselných školy stavebného zamerania, žiak SOŠ technickej v Námestove, Ľuboš Gočál, sa podelil so súpermi o vynikajúce 2. miesto.

            Slávnostné udeľovanie cien najúspešnejším účastníkom Stavbárskej olympiády bolo súčasťou hlavného programu dňa Otvorených dverí 2017 Stavebnej fakulty STU v Bratislave vo štvrtok 9. februára 2017 predpoludním. Dekan Stavebnej fakulte STU v Bratislave prof. Ing. Stanislav Unčík, PhD. prvým najlepším súťažiacim odovzdal vecné ceny a sponzorské dary od sponzorov vydavateľstiev EUROSTAV a JAGA (odborné publikácie a predplatné na odborné časopisy).

             

          • NETRADIČNÁ EXKURZIA DO ZAKOPANÉHO ĽADOVÝ LABYRINT A DOM NAOPAK

          • CVČ pri SOŠt v Námestove zorganizovalo 26. 01. 2017 netradičnú exkurziu  k našim susedom do Poľska. Konkrétne do Zakopaného, kde sme upriamili pozornosť hneď na dve atrakcie. Neďaleko, len pár kilometrov od našich hraníc sa nachádza najväčší ľadový labyrint na celom svete. Rozprestiera sa v areáli Zimowego Parku Rozrywki na viac ako 2500 m2. Museli sme využiť svoj orientačný zmysel, aby sme našli východ. Steny labyrintu majú totiž viac než dva metre a bludisko sa môže pochváliť snehovými tunelmi, múrmi či chodbami, ktoré sú dlhé viac než jeden kilometer.

            Hneď potom, ako sme všetci úspešne našli východ z bludiska, sme navštívili ďalší unikát – Dom naopak. Drobnosť, ale dobrý nápad, ktorý Zakopanému pridáva niečo na originálnosti. Všetko tu stojí „na hlave“ a gravitácia získava úplne nový rozmer. Zvonku sa nám môže zdať, akoby ho nejaký obor vytrhol zo zeme a len tak obrátil na komín. Naopak je postavený nielen dom, ilúziu dotvárajú dokonca aj obrázky pribité na stenách opačne a nábytok pripevnený na strope.

             

          • Okresné kolo anglickej olympiády

          • Angličtina sa dnes už považuje za existenčnú a základnú kompetenciu vzdelaného človeka, bez ktorej nemožno dosiahnuť ďalšie úspechy. Preto sme radi, že aj z našej školy vychádzajú študenti, ktorí bez problémov dokážu veľmi slušne komunikovať v tomto jazyku. Jedným z nich je PATRIK KOVALČÍK, ktorý nás reprezentoval na okresnom kole anglickej olympiády. Tá sa uskutočnila 18. januára 2017 na Gymnáziu Antona Bernoláka v Námestove. Patrik mal tak možnosť porovnať si svoje sily s ostatnými študentmi z iných stredných odborných škôl a vo svojej kategórii (ISCED 3A) dosiahol druhé miesto. Blahoželáme. Pevne veríme, že bude vzorom pre ďalších študentov. Sme radi, že je živou ikonou toho, že  i na odbornej škole môže človek (ak chce J ) rozprávať plynulo v cudzom jazyku.

          • Vyhodnotenie súťaže O najlepšiu dochádzku tried

          • Milí žiaci, nezabúdajte, že aj v druhom polroku šk.r. 2016/2017 pokračujeme v súťaži s názvom O najlepšiu dochádzku tried. Kritéria sa nemenia, no kto pozabudol, môže si ich prečítať na webovej stránke školy a plagátoch. A prečo sa oplatí súťažiť? Ako kolektív môžete na konci školského roka získať zaujímavé finančné a vecné ceny. A čo na záver? No predsa zverejnenie výsledkov za prvý polrok- víťaznou triedou, ktorá si spolu s vysvedčením prevzala z rúk pána riaditeľa tortu za najlepšiu dochádzku tried, sa stala I.C.

            Víťazom blahoželáme!

          • Vôňa vianočných oblátkov

          • Vôňa čerstvo upečených oblátkov, vianočné melódie, vtipné scénky a k tomu všetkému aj mladí, nadšení ľudia v krojoch. Tak tomu sa hovorí dokonalá kombinácia. S takýmto programom sme navštívili dôchodcov v Domove sociálnych služieb v Námestove. Našim cieľom bolo spríjemniť im predvianočné popoludnie. Potešiť ich, priviesť na iné myšlienky a vyčariť úsmev na ich tvárach.Okrem samotného pečenia oblátkov sa priestormi šírili vianočné melódie našich hudobníkov. Zvuk heligoniek, gitary a saxofónu ich natoľko očaril, že sa do spevu zapojil úplne každý. Koledy sa striedali s veselými scénkami a nakoniec si pečenie vianočných oblátkov mohli vyskúšať aj samotní dôchodcovia. Túto možnosť využili a zistili, že to nie je až také ľahké, ako sa zdá na prvý pohľad. Pripravené bolo aj občerstvenie v podobe oblátkov, medovníkov a iného sladkého vianočného pečiva.

            Vianoce sú Vianocami hlavne vďaka zvykom a tradíciám, ktoré sa už od nepamäti dodržiavajú. V niektorých častiach našej krajiny sa už vytrácajú, preto je veľmi dôležité, aby sme si ich neustále pripomínali.

             

             

          • Vianočná akadémia

          • Vianočný čas je vždy jedným z najkrajších a najočakávanejších období v roku. V rýchlom behu dní uponáhľaného školského roka nás zastaví a prinúti obzrieť sa späť. Je to čas sviatočný, čas výnimočný, až priam zázračný. Toto čaro sme si mohli vychutnať na Vianočnej akadémii dňa 14. 12. 2016, v priestoroch Domu kultúry v Námestove. Vianočný program je v našom CVČ už tradíciou, ktorá bola aj tento rok plná tanca, spevu, hudby, vtipných scénok a blížiacich sa Vianoc. Hudobníci zalahodili našim ušiam hrou na saxofón, heligonku, akordeón a gitaru. Melódia sa niesla sálou kultúrneho domu a šírila „nákazu“ vianočnej nálady, ktorou sa každý nechal dobrovoľne nakaziť.

            Žiaci, ktorí účinkovali v programe, si dali obrovskú námahu, aby vytvorili niečo originálne. Krásne hudobné čísla boli pretkávané spevom (moderným aj operným) a vtipnými scénkami. Toto spoločné stretnutie sa nieslo v neopakovateľnej atmosfére a pohode pri vianočnom stromčeku.

          • Strelecká muška

          • V stredu, 15. 12. 2016 sa v priestoroch telocvične Strednej odbornej školy technickej v Námestove konala "Strelecká muška". Tejto obľúbenej súťaže sa zúčastnili stredné školy, ktoré súperili v nasledujúcich kategóriách: chlapci, dievčatá - jednotlivci a družstvá.

            V kategórii dievčať (jednotlivci) sa umiestnila Karasová Žaneta na 1. mieste. V kategórii dievčat (družstvá) skončilo na 2. mieste družstvo SOŠt v zložení Karasová Žaneta, Dudová Alexandra, Lukašáková Janka.

            V kategórii chlapci (jednotlivci) sa umiestnil na 2. mieste Jurášek Michal. V kategórii chlapcov (družstvá) skončilo na 1. mieste družstvo SOŠt A v zložení Jurášek Michal, Florek Martin, Topor Šimon a na 3. mieste družstvo SOŠt B v zložení Bakala Filip, Djobek Erik, Betík Martin.

            Blahoželáme všetkým víťazom a ostatným prajeme viac šťastia a presných zásahov na budúci rok.

          • OKRESNÉ KOLO TECHNICKEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 01. 12. 2016 sa na Strednej odbornej škole technickej v Námestove v spolupráci s CVČ Maják uskutočnil 7. ročník okresného kola Technickej olympiády. Súťaž svojim obsahom motivuje k tvorivej činnosti, vzbudzuje a podporuje technicky zručných  a nadaných žiakov.

            Žiaci súťažili v dvoch vekových kategóriách:

            • kategória A:  žiaci 8. – 9. ročník ZŠ a 3.a 4.ročník osemročných gymnázia ako súťaž dvojíc (zúčastnilo sa 32 žiakov/16 dvojíc)
            • kategória B:  žiaci 5., 6. a 7. ročníka ZŠ a 1.a 2. ročníka osemročných gymnázií ako súťaž jednotlivcov (zúčastnilo sa 16 žiakov)

            Technická olympiáda mala dve časti: teoretickú a praktickú. Teoretická časť prebiehala formou riešenia vedomostných testov. Praktická časť formou praktických zadaní. Otázky v písomnom teste a zadania praktickej časti boli veľmi náročné. Body dosiahnuté v oboch častiach sa sčítali.

             

            Teoretická časť prebiehala v odborných učebniach a praktická časť v dielňach SOŠt. Pre zúčastnených žiakov a ich sprevádzajúcich učiteľov pripravilo vedenie CVČ spoločenskú miestnosť, prehliadku školy a jej areálu.


            V kategórií  A sa najlepšie umiestnili:        

            • Grobarčík Tobiáš a Bandíková Barbora (okres Námestovo)
            • Kvasný Adam a Močarnik Viliam (okres Tvrdošín)
            • Murín Branislav a Mahút Matúš (okres Dolný Kubín)

                                                                                 

            V kategórii B sa najlepšie umiestnil:

            • Brisuda Tomáš (okres Námestovo)
            • Dzurik Juraj (okres Tvrdošín)
            • Eliaš Adam (okres Dolný Kubín)

             

            VÍŤAZOM BLAHOŽELÁME!

          • Najkrajšia vianočná ozdoba

          • Od začiatku novembra mali žiaci možnosť zapojiť sa do súťaže o Najkrajšiu vianočnú ozdobu. Jej cieľom bolo podporiť u žiakov predovšetkým kreativitu, keďže ozdoby mali vyrábať sami. Nakoniec sa do súťaže zapojilo 28 žiakov zo všetkých ročníkov a ozdoby boli naozaj originálne a krásne. Hviezdy z dreva či papiera, vianočné gule z cestovín, vianočné vence, stromčeky a dokonca ozdoby z drôtu, vosku, perníkov a korku.

            Z takého veľkého množstva naozaj jedinečných ozdôb sa nedali vybrať tri najkrajšie, a preto sme sa rozhodli oceniť vecnými cenami všetkých, ktorí sa zapojili. Po vyhodnotení si každý žiak zavesil svoju ozdobu na vianočný stromček, ktorý zdobí priestory našej jedálne.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do vianočnej súťaže a už teraz sa tešíme na budúci rok.

             

          • Najúspešnejší rok vo florbale

          • Naši žiaci v tomto roku vyhrali okresné kolo vo florbale, kedy porazili Gymnázium A. Bernoláka v Námestove, ako aj Spojenú školu Slanická Osada. Postúpili do kvalifikácie do krajského kola do Tvrdošína. Tu sme sa stretli s Gymnázium Dolný Kubín. Napriek tomu, že v Dolnom Kubíne sa hráva florbalová liga,  dokázali sme ich po výbornom výkone zdolať 5:1. Spojená škola Tvrdošín je však zostavená nielen z ligistov, ale aj z reprezentantov Slovenska. V prvom zápase porazili Dolný Kubín 8:0. Náš tím im dlho zdoroval, hral herne vyrovnanú partiu. V polovici prvého polčasu sme dokonca vyhrávali 1:0. Avšak slabá strelecká efektivita nás pripravila o možnosť vyhrať nad takýmto vyspelým súperom. Za zmienku stojí aj fakt, že takýto kvalitný súper si ani nedovolil proti nám vystriedať, najväčšie hviezdy hrali celý zápas. Takže nakoniec sme sa umiestnili na krásnom druhom mieste.

          • Decembrová výprava z Oravy do Turca

          • Literárne múzeum Slovenskej národnej knižnice v Martine sa stalo miestom, ktoré sme navštívili so žiakmi prvého a tretieho ročníka. Žiaci si pod vedením odborných sprievodcov prezreli chronologicky rozdelenú expozíciu dejín slovenskej literatúry. Naše prvé kroky viedli do Národnej dvorany, kde sme si zopakovali učivo o počiatkoch slovenskej literatúry v období Veľkej Moravy, následne sme putovali cez obdobia: stredovek, humanizmus a renesancia, barok, osvietenstvo, klasicizmus, romantizmus až po realizmus a slovenskú modernu. Žiaci sa okrem pútavého výkladu stretli so vzácnymi textami, rukopismi, fotografiami a inými zaujímavými historickými artefaktmi.

          • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V ANGLICKOM JAZYKU

          • Dňa 2.12.2016 sa v priestoroch našej školy konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, kde sa do boja o postup na obvodné kolo zapojilo 23 žiakov. Pre riešiteľov olympiády bol pripravený test, ktorý pozostával z úloh testujúcich počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, gramatiku a slovnú zásobu. Následne sa konalo druhé kolo olympiády, v ktorom si súťažiaci museli pripraviť príbeh o obrázku a viesť rozhovor s členom komisie.

            Absolútnym víťazom školského kola, a zároveň reprezentantom v obvodnom kole, sa stal Patrik Kovalčík. Na druhom mieste skončil Matúš Majcher a tretie miesto si jednoznačne zaslúžil Filip Furdek.