• KRAKOW 2017

          • Na vianočnú náladu sme sa naladili exkurziou do historického mesta Krakow. Tu sme mali možnosť vidieť  historické stavby a večer nádhernú svetelnú vianočnú výzdobu mesta. Ďalej sme mali možnosť zúčastniť sa predvianočných trhov, kde nás čakal zaujímavý zážitok.

          • Svätý Mikuláš zavítal aj k nám

          • Aj tento rok sme si na začiatku decembra pripomenuli sviatok sv. Mikuláša, ktorý, ako už je zvykom, odmeňuje všetky deti. Neobišiel ani nás. A preto sa streda, 06. 12. 2017, niesla v znamení rozdávania darčekov a príjemnej predvianočnej atmosféry.

            Ako prvé navštívil Mikuláš naše dielne a potom zavítal do školy. Vošiel do každej triedy a každému nadelil, čo si zaslúžil. Rozdával sladkosti, lízanky a iné dobroty. Mal so sebou aj svojich verných pomocníkov anjelov a čertov. Čertíci si vzali „na mušku“ tých neposlušnejších a poriadne ich zamazali uhlím. Mikuláš neobišiel ani našich učiteľov, ktorých odmenil sladkosťami.

          • IMATRIKULÁCIA PRVÁKOV

          • Kultúrny dom v Námestove bol v novembrový štvrtok, 16. 11. 2017 slávnostne vyzdobený a naladený. O 11:00 hod. sa zaplnil pedagogickým zborom a žiakmi zo Strednej odbornej školy technickej v Námestove.

            Imatrikulačný deň bol výnimočný pre celú našu školu no predovšetkým pre prvákov, ktorí sa oficiálne stali jej žiakmi.

            Naši štvrtáci si pre svojich nasledovníkov pripravili pestrý program, v ktorom si overili, či sú adepti vhodní nosiť titul: „žiak SOUt.“ Na záver prváci sľúbili dodržiavanie stanovených pravidiel a symbolickým poklepaním vodováhou ich prijali medzi seba.

            Tento symbolický akt neobišiel ani nových členov učiteľského zboru: Mgr. Máriu Bielakové a Mgr. Martinu Kotúľovú,  ktoré svojou troškou tiež prispeli do programu.

             

            Milí prváci,

            nech sa Vám na našej škole páči, nech máte veľa chuti do štúdia Vami zvoleného odboru a nech Vás sprevádza iba šťastie a úspechy.

          • iBobor

          • V dňoch 6. 11. 2017 a 7. 11. 2017 sa zapojilo 92 naších žiakov do celoslovenskej informatickej súťaže iBobor. Najlepšími riešiteľmi boli Lukáš Madleňák, Žaneta Karasová, Erik Ďjobek, Marián Kojda, Ján Kyseľ, Dávid Majcher, ktorí boli odmenení diplomami a vecnými cenami.

          • Majster Slovenska stredných škôl v pretláčaní rukou

          • Stalo sa už tradíciou, že naša škola  Stredná odborná škola technická v Námestove, sa zúčastňuje rôznych športových súťaží a snaží sa zmerať si svoje sily so súpermi z iných škôl. Dňa 16. novembra 2017 sa naši žiaci zúčastnili 23. ročníka celoslovenského stretnutia žiakov v súťaži Silná ruka v Košiciach.Stanislav Richter dosiahol obrovský úspech, keď zvíťazil vo všetkých zápasoch a nezaváhal ani vo finále. Obsadil I. miesto a získal  titul majster Slovenska stredných škôl do 18 rokov v pretláčaní rukou.Hlavným cieľom stretnutia bolo zmerať si svoje sily so súpermi a prebojovať sa do finále. Žiaci mali možnosť preukázať svoju silu a techniku pri pretláčaní rukou.

          • Dobré vedomosti a zručnosti nášho žiaka

          • Dňa 14. 11. 2017 v Martine sa konalo kvalifikačné kolo Majstrovstiev SR v CNC  sústružení a frézovaní. Náš žiak, Jozef Štepanovský,  sa umiestnil na peknom štvrtom mieste, z ktorého postupuje do finále v Nitre. Srdečne blahoželáme!

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          • V piatok 24. 11. 2017 o 14:30 sa v priestoroch školy uskutoční plenárne rodičovské združenie a po skončení aj triedne rodičovské združenie.

          • Na súťaži Silná ruka 2017 sme sa opäť umiestnili na popredných miestach

          • Aj v tomto roku Slovenská asociácia pretláčania rukou organizovala už tradičnú celoslovenskú súťaž  „Silná ruka stredných škôl“. Tento rok pôjde už o jej 23. ročník.

            V stredoslovenskom kole, ktoré sa konalo 2. 11. 2017 v Tvrdošíne, sa naši  „siláci“ v silnej konkurencii umiestnili vo svojich kategóriách nasledovne:

            • v kategórii do 70 kg si svojími piatimi víťazstvami vybojoval Stanislav Richter vynikajúce 1. miesto a automaticky postúpil do celoslovenského finále;
            • v kategórii do 80 kg bol našim reprezentantom Jozef Ulrich, ktorý sa umiestnil v prvej desiatke.

             Víťazom gratulujeme a prajme veľa úspechov a hlavne veľa sily v ruke na celoslovenskom finále.

          • Prezentácia schopnosti žiakov v programovaní CNC strojov

          • Žiaci tretieho a štvrtého ročníka študijného odboru mechanik nastavovač a učebného odboru obrábač kovov sa 09. 10. 2017 zúčastnili školského kola  súťaže – CNC sústruženie. Počas dvoch hodín mali vyhotoviť jeden jednotlivý projekt pre sústruh podľa výkresu.  Najviac bodov získal Jozef Štepanovský, ktorý postupuje do oblastného kvalifikačného kola do Martina. Na II. mieste  sa umiestnil Matej Buckulčík, na III. mieste Oliver Pánik. Všetkým blahoželáme!

          • Divadelné predstavenie Anna Franková

          • 17. októbra 2017, v krásny jesenný deň, sa  žiaci druhého, tretieho a štvrtého ročníka zúčastnili divadelného predstavenia v Žiline. Denník Anny Frankovej sa veľmi rýchlo zaradil medzi najpútavejšie diela na tému holokaustu a druhej svetovej vojny. K nadčasovosti prispel výrazne aj fakt, že nejde o literárnu fikciu, ale o autentický, zázrakom zachovaný denník. Príbeh  Anny Frankovej vzbudil mnohé filozofické otázky a témy na zamyslenie; akí by sme boli my v hraničných situáciách či ako by sa mohol vyvíjať život hrdinky v paralelnej realite. Silná výpoveď sa s ľahkosťou striedala s fantáziou, humorom i scénickými prekvapeniami.

          • Športový duch našich žiakov

          • Od začiatku školského roka sa darí naším žiakom aj v športovej oblasti. Dokázali v Breze, že sú dobrými bežcami, kde sa zúčastnili súťaže Cezpoľný behVonšák, Hurák, Tomaštík a obsadili II. miesto. To , že futsal a futbal je ich koníčkom, dokázali naše tímy na súťaži v týchto športoch a obsadili krásne II. miesto. Ak ste chceli vidieť kvalitnú hru v bedmintone, mali ste sa zúčastniť súťaže v tomto športe na Slanickej osade ako naše družstvá. Družstvo dievčat v zložení Ondrigová, Slovíková obsadili II. miestovíťazmi v kategórii chlapci sa stali Sivčák, Briš, ktorí postupujú na krajské kolo.

          • Návšteva parlamentu NR SR

          • V stredu, 18.10.2017, sme zorganizovali pre vybraných žiakov našej školy exkurziu do Bratislavy, v rámci ktorej sme navštívili budovu parlamentu NR SR. Naša exkurzia sa začala už o 5:00 hod. odchodom autobusu z Námestova. Cesta nám ubehla veľmi rýchlo a po príchode do Bratislavy sme sa presunuli do parlamentu. Jeden z pracovníkov parlamentu nám ukázal priestory, porozprával o našej histórii a podal výklad ku štátnym symbolom, uložených vo vitríne. Po prezretí symbolov a krásnych obrazov maľovaných na orechovom dreve, sme sa presunuli do zasadacej sály parlamentu, kde sme mali možnosť z balkónika sledovať rozpravu poslancov.Po nej nasledovala krátka diskusia s poslancami Ing. Jurajom Blanárom a Ing. Milanom Mojšom, ktorý všetkým zúčastneným odovzdal pamätné listy. Po odchode sme sa ešte na chvíľu zastavili na nádvorí hradu. Domov sme sa vrátili v neskorých večerných hodinách, ale v dobrej nálade a plní dojmov z hodnotnej a krásnej akcie.

             

             


             

          • Záložka spája slovenské školy

          • 6. ročník tohto celoslovenského projektu niesol svoju tému – Literárne osobnosti môjho regiónu. 85 žiakov z vybraných tried venovalo svoj čas a úsilie na výrobu záložiek, z ktorých bolo naozaj veľmi ťažké vybrať tie najlepšie. Zamerali sme sa na kreativitu, náročnosť a rôznorodosť použitých techník výroby. Zapojení žiaci vytvorili záložky rozmanitých tvarov, rôznych veľkostí a spomenuli si pritom na osobnosti Oravy – Pavla Országha Hviezdoslava, Antona Bernoláka, Margitu Figuli, Rudolfa Dilonga, biskupa Vojtašáka, či Majstra N.

            Po vyhodnotení projektu sme všetky záložky aj s propagačným materiálom nášho regiónu odoslali partnerskej škole SOŠ –Szakközépiskola, Modava nad Bodvou.

            Už teraz sa tešíme na budúci ročník projektu na podporu čítania a na novú, určite zaujímavú, tému.

             

          • „Námestovské autorské čítania“

          • Dom kultúry v Námestove organizoval dňa 09. októbra 2017 už VI. ročník „Námestovských autorských čítaní“.  V priestoroch mestskej knižnice čítali zo svojej tvorby Gabriela Grznárová, Marian Milčák a Erik Ondrejička. Celé podujatie hudobne sprevádzal Miloš Železňák.

            Žiaci II.C, ktorí sa podujatia zúčastnili, si vypočuli krátke ukážky a dozvedeli sa niečo zo života súčasných spisovateľov. Cieľom autorského čítania bolo popularizovať čítanie súčasnej slovenskej poézie a prózy a inšpirovať  k písaniu vlastnej tvorby.

             

          • FOR ARCH – PVA EXPO PRAHA – 2017

          • Žiaci SOŠ technickej Námestovo obsadili na medzinárodnej súťaži“  FOR ARCH – PVA EXPO PRAHA – 2017“  výborné 4. miesto

                        Na medzinárodnom stavebnom veľtrhu FOR ARCH 2017, ktorý sa konal v PVA EXPO PRAHA  19. až 22. septembra 2017, sa uskutočnil 21. ročník  medzinárodnej súťažnej prehliadky stavebných remesiel SUSO.

            Našu školu reprezentovali v súťažnom odbore murár žiaci tretieho ročníka študijného odboru operátor stavebnej výroby Pavol Garaj a Roman Domin pod vedením majstra OV Mgr. Juraja Kormaňáka. Svoju zručnosť predviedli pri stavbe komína s výrobkami  firiem WIENERBERGER, YTONG, HELUZ, od firmy Schiedel a pri práci s materiálom CEMIX. Žiaci v  medzinárodnej konkurencii obsdili vynikajúce 4. miesto.

            Žiaci do finálového kola súťaže postúpili na základe obsadenia druhého miesta v celoštátnej súťažnej prehliadke  stavebných remesiel SKILLS Slovakia a SUSO, ktorá sa konala  27.4 a 28. 4. 2017   na výstavisku Agrokomplex Nitra.

             

          • Návšteva Múzea SNP v Banskej Bystrici

          • Dňa 3. októbra 2017 sme spolu so žiakmi prvých ročníkov navštívili Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Vybrali sme sa tak po stopách minulosti, ktorá pre nás, ale i celý svet znamenala veľké zmeny.

            Touto návštevou sme si pripomenuli už 73. výročie Slovenského národného povstania. Naši žiaci boli rozdelení na 2 skupiny. Lektori múzea nás oboznámili s udalosťami, priebehom a výsledkami I. a II. svetovej vojny. Hneď v úvode prehliadky nám bol premietnutý krátky dokument, ktorý opisoval ťažký život ľudí počas tohto obdobia. Ústrednou témou expozície bol protifašistický odboj a udalosti Slovenského národného povstania. Mali sme možnosť vidieť uniformy vojakov, fotografie, mapy, bojovú techniku, propagačné letáky, či väzenské oblečenie. Odborný výklad sprievodcov zaujal žiakov i vyučujúcich, pretože bol podaný veľmi vhodnou a zaujímavou formou.

            Po skončení prehliadky si žiaci pozreli rozsiahly parkovo upravený areál, v ktorom je vybudovaný skanzen ťažkej bojovej techniky používanej v Slovenskom národnom povstaní. Pri vstupe do areálu sa nachádza najzaujímavejší autentický exponát, lietadlo Li 2., z ktorého sme boli vštci nadšení.

            V dnešnej dobe akoby sa mladí ľudia pomaly dištancovali od histórie. Aj vďaka takejto exkurzii sa stretnú s konkrétnymi pozostatkami vojny a už to pre nich nebude len učebná látka z dejepisu, ale niečo skutočné, čo ovplyvnilo našu budúcnosť.

              

             

          • Oravský hrad – naša pýcha

          • Oravský hrad – naša pýcha

            Exkurzia

            Oravský hrad je nepochybne jeden z najznámejších, najnavštevovanejších a najkrajších hradov na Slovensku. Hrad je pekne vidieť zo širšieho okolia a je tak jeho hlavnou miestnou dominantou, ktorá má čo ponúknuť. Preto sme sa ho rozhodli 21. septembra 2017 navštíviť a preniesť sa tak stovky rokov dozadu – do histórie.

            CVČ pri SOŠt zorganizovalo exkurziu pre všetkých štvrtákov našej školy a vzalo ich na „cestu“ expozíciami tohto klenotu medzi slovenskými hradmi, týčiacemu sa na strmom vápencovom bradle zhruba 112 metrov nad riekou Orava. Súčasťou prehliadky boli hradné budovy, zariadené izby, veľké nádvoria, mučiarne či zbierky zbraní.

            Oravský hrad je, a vždy aj bude, zaujímavé miesto, kde si človek oddýchne, a aj sa dozvie niečo z histórie. Preto sa tu tak radi vraciame.

             

             

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

          • Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave vyhlásila, k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2017 , 6. ročník celoslovenského projektu  pre stredné školy Záložka do knihy spája slovenské školy: Literárne osobnosti môjho regiónu, do ktorého sme sa zapojili aj my. Našou partnerskou školou je SOŠ - Szakközépiskola, Moldava nad Bodvou. Cieľom je, aby žiaci vytvorili záložku, ktorú následne venujú žiakom partnerskej školy.