• Staroslovenská škola hlaholiky 2018

          • Spoznávanie slovenských dejín a pestovanie hrdosti na našu starobylú písomnú kultúru je veľmi dôležité, a preto sa radi a pravidelne zúčastňujeme odborného workshopu Staroslovenská škola hlaholiky. Každoročne ho organizuje Odbor školstva a športu Žilinského samosprávneho kraja.V stredu 28. 11. 2018 sme preto spolu so žiakmi zamierili do Žiliny, kde sa konal už jeho tretí ročník. Záštitu nad akciou mal riaditeľ Úradu Žilinského samosprávneho kraja Ing. Ladislav Gabčo, CSc., ktorý privítal všetkých účastníkov.

            Workshop pozostával z dvoch častí. Odbornú časť viedla Mgr. Elena Šubjaková z Domu Matice slovenskej v Bratislave. V rámci svojej prednášky hovorila o činnosti Cyrila a Metoda na území Veľkej Moravy v 9. storočí a o počiatkoch našej národnej vzdelanosti a kultúry. Oboznámila prítomných s prvou básnickou skladbou Slovákov v jazyku našich predkov – Proglasom. Potom si prítomní vypočuli jeho recitáciu v originálnom staroslovienskom znení a vzápätí aj v súčasnom spisovnom slovenskom jazyku v podaní p. Jozefa Šimonoviča, bývalého podpredsedu Matice slovenskej.

            Druhou časťou programu boli tvorivé dielne spojené so súťažami pre žiakov zúčastnených stredných škôl z celého Žilinského kraja. Naši žiaci – Martin Lukáš, BiankaOndrigová a Eva Slovíková sa zapojili do výtvarnej súťaže, v ktorej sa hodnotili kresby a maľby s motívom veľkomoravskej misie a hlaholiky. Ďalšia súťaž spočívala v recitácii časti básne Proglas.

            Aj keď sme nevyhrali, odniesli sme si odtiaľ veľa cenných informácií, skúseností a zážitkov, ktoré v budúcnosti isto zužitkujeme. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník.

          • S cieľom urobiť si dobré meno

          • Tak a je to tu. Imatrikulácia. 15. 11. 2018 nás oficiálne „pasovali“ za žiakov SOŠ technickej v Námestove. S malými obavami a s otázkou, čo nás to tam čaká, sme sa pustili do programu, ktorý  sa od všetkých prváckych tried očakával. Nápadov bolo veľa. Každá trieda  sa predsa chcela čo najlepšie prezentovať pred staršími ročníkmi a urobiť si dobré meno. V hre bolo ešte jedno eso. Výherca mal nárok na bezplatný výlet. Preto sme povolili uzdu fantázii a na túto udalosť  sa poctivo pripravovali. Čím viac sa však táto udalosť blížila, tým v nás stále viac a viac narastala nervozita a obavy z toho, aby sme svoje vystúpenie odprezentovali čo najlepšie. Prišiel deň D. Deň, kedy sme mali ukázať, čo vieme, aká sme partia, tím, čo  sme si nacvičili. Na javisko sme vyšli s jediným cieľom. Zaujať a vyhrať. Aj keď sme boli  nervózni, vedeli sme jedno: Dáme do toho všetko. Spoliehame na seba, spoliehame  na tých, čo sú na javisku s nami. A podarilo sa.Vyhrali sme. 1.C  a 1.A to dotiahla na víťazov. Tešíme sa na spoločný výlet.

                                                                                                     Anton Kutlák, 1.C

          • Literárno-vedná exkurzia Martin

          • Pod vedením pani učiteliek slovenského jazyka a literatúry sa dňa 22.11.2018 žiaci II.A, II.B, II.C a III.A triedy zúčastnili literárno-vednej exkurzie v Martine. Centrom našej pozornosti sa stalo Literárne múzeum, v ktorom na nás čakala „cesta literárnymi a historickými dejinami“. Výklad sprievodkyne začal vo veľkej miestnosti – dvorane, kde sme sa spoločne odfotili, a následne  sme sa presúvali po celom múzeu počúvajúc pútavé informácie o významných  spisovateľoch.

            Celá exkurzia sa žiakom veľmi páčila, pretože si utvrdili svoje poznatky z hodín SJL, a zároveň získali mnoho nových informácií o našej národnej histórii.

          • Beseda s Antonom Laučekom

          • Už po druhýkrát do našej školy zavítal doc. PaedDr. Anton Lauček, PhD.- pedagóg a súčasný slovenský spisovateľ. Tentoraz svojimi poznatkami o literatúre, histórii a „kultúre“ slovenských médií, či „kvalite“ potravín dovezených na Slovensko, obohatil našich tretiakov a štvrtákov. Úsmevné príhody, ktoré dúfam našich žiakov nepovzbudia k ich vyskúšaniu, vyčarili úsmev na všetkých tvárach. Veď koho by nezaujímalo, ako sa dá piť so slnkom, čo všetko sa môže prihodiť biskupovi na potulkách svetom, alebo ako sa dá vystrašiť učiteľov atrapou bomby? No nebolo len veselo. Zamysleli sme sa, a zároveň sa dozvedeli, že naozaj inteligentným človekom je iba človek sčítaný. Pevne verím, že si naši žiaci zobrali tieto slová k srdcu a siahnu po kvalitnej literatúre, ktorej je našťastie ešte dosť. Potrebné sú len chuť a čas. Kto chce, nájde oboje.

             

          • Nebuď otrok drog

          • Každý z nás si veľmi váži svoju slobodu a určite by sa nechcel stať otrokom niekoho alebo niečoho. A nie nadarmo sa hovorí, že: ,, Prevencia je lepšia ako liečba!" Keď sa v rámci projektu ešte aj súťaží o vecné ceny, je to pre žiakov skvelá motivácia. Z uvedených dôvodov sa niektorí žiaci študijných odborov pod vedením Mgr. A. Sendreiovej a Mgr. K. Kurjakovej rozhodli zapojiť do online súťaže s protidrogovou tematikou. Správne vyplnili test, zaregistrovali sa, dozvedeli  sa veľa zaujímavých faktov a v napätí očakávajú vyhlásenie výsledkov. Držíme si prsty!

          • Záložka spája slovenské školy

          • 7. ročník tohto celoslovenského projektu niesol svoju tému – Milan Rastislav Štefánik alebo iné osobnosti, ktoré spájajú Slovákov a Čechov. Takmer 100 žiakov z vybraných tried venovalo svoj čas a úsilie na výrobu záložiek, z ktorých bolo naozaj veľmi ťažké vybrať tie najlepšie. Zamerali sme sa na kreativitu, náročnosť a rôznorodosť použitých techník výroby. Zapojení žiaci vytvorili záložky rozmanitých tvarov, rôznych veľkostí.

            Po vyhodnotení projektu sme všetky záložky aj s propagačným materiálom našej školy odoslali partnerskej škole SOŠ –Moldava nad Bodvou. Veríme, že sa naše záložky stanú ich pomôckou v knihách ich žiakov.

            Už teraz sa tešíme na budúci ročník projektu na podporu čítania a na novú, určite zaujímavú, tému.

          • Študentská kvapka krvi

          • Blíži sa Deň študentov, ktorý sa naši žiaci rozhodli „osláviť“ už v októbri, a to krásnou akciou s názvom Študentská kvapka krvi. Pri tejto príležitosti sa môžeme zamyslieť nad tým, podľa čoho spoznáme dobrého žiaka/študenta, podľa dobrých známok? Ľudí, ktorí potrebujú krv, naše známky vôbec netrápia. Ich zdravie, či život závisí aj od našej ochoty darovať krv. Pre nich je hrdinom študent každej krvnej skupiny, bez ohľadu na počet jednotiek či pätiek v študentskom preukaze.

            Tohtoročná kvapka sa konala v duchu hesla: „ Je jedno čo študuješ, nemaj len kecy a poď darovať krv!“  Akcia sa opäť konala v spolupráci so Strednou odbornou školou v Námestove a výzvu sa rozhodlo prijať 45 darcov.

          • SILNÁ RUKA S ÚSPECHOM

          • Dňa 8.11.2018 sa konalo v Tvrdošíne stredoslovenské kolo súťaže Silná ruka stredoškolákov- armwrestling. Našu školu reprezentovali  štyria žiaci, ešte len prváci, a napriek tomu sme mali dve  umiestnenia v prvej desiatke. Matúš Hanuliak sa  umiestnil na piatom mieste. Chlapci riadne zabojovali a milo prekvapili.

          • Krajská Kalokagátia ŽSK

          • Po  minuloročnom  víťazstve  na  okresnom kole,  naši  žiaci postúpili  na krajské  kolo,  kde  v tvrdej  konkurencii obsadili  pekné  druhé  miesto.

          • Veľký futbal

          • V tomto  školskom  roku   nám naše predsavzatia väčšinou  vychádzajú,  dokazujú  to  výsledky  vo  všetkých  športoch. Aj  vo  veľkom  futbale  sme  obsadili   bronzovú  medailovú  priečku. Hoci  možno  sme  mierili  trochu  vyššie, možno  nabudúce to  vyjde.  

          • Okresné kolo v bedmintone

          • Našu  školu    tradične  reprezentovali v tomto  športe  dve  družstvá. Chlapci  po  súboji  si  vybojovali I. miesto  a postup  na  krajské  kolo  a dievčatá  obsadili  po  peknom  výkone  II. miesto.  Chlapci  na  krajskom  kole  obsadili V. miesto v skupine.

          • Krajské kolo vo futsale, Martin 8.11.2018

          • Po  víťazstve  v okresnom  kole / Námestovo/ a víťazstve  nad  Dolným  Kubínom  a Nižnou v regionálnom  kole  naše  družstvo /viď foto/ si  úspešne  počínalo  aj  v rámci  krajského  kola,  kde  obsadilo z piatich  družstiev  pekné  tretie miesto. Blahoželáme.

          • Okresné a krajské kolo v cezpoľnom behu

          • Na  okresnom  kole  nás  reprezentovali  družstvá  chlapcov  a dievčat. Naše  družstvo  chlapcov  obsadilo  I. miesto a postúpilo  na  krajské  kolo. Družstvo  dievčat  obsadilo  pekné  tretie  miesto  a víťazom  jednotlivcov  sa  stala  Janka  Kavoňová, ktorá  taktiež  postúpila  na  krajské  kolo. Na krajskom  kole  v tvrdej  konkurencii chlapci obsadili   6. miesto a v rámci  jednotlivcov 16 .miesto.

                                                                                                       Mgr. František  Marčok

          • Okresné kolo v stolnom tenise a Zober raketu nie drogy.

          • To  sú  akcie,  kde  si  naše  družstvo zabojovalo  vo  finále. V Nižnej  obsadilo  v tvrdej  konkurencii pekné  II.  miesto  a v rámci  okresu  nemali  premožiteľov, získali  I.  miesto a postup  na   krajské  kolo.

          • Veľká bojovnosť našich žiakov

          • Dňa 9.11.2018 sme sa zúčastnili okresnej súťaže vo florbale. Náš tím obsadil pekné druhé miesto pred gymnáziom. Gymnázium malo vo svojej zostave až deviatich ligistov, tak bolo jasným favoritom. Napriek tomu sme ho riadne potrápili. Našim chlapcom ďakujeme za predvedenú hru a bojovnosť.

          • Banská Bystrica našimi očami

          • Dňa 09.10.2018 sme sa my, žiaci prvého ročníka (I.A, I.B, I.C, I.D), zúčastnili literárnovednej exkurzie v Banskej Bystrici. Po príchode na miesto sme svoje zvedavé pohľady  upriamili na súsošie Múzea SNP s názvom Obete varujú. V múzeu sme si vypočuli zaujímavý výklad sprievodcu, ktorý ich upozorňoval na vzácne predmety vo vitrínach spojené s našimi dejinami. Najviac nás zaujali rôzne typy starých zbraní, ktoré sú súčasťou zbierky, ale aj návšteva Skanzenu ťažkej bojovej techniky, kde sme si prezreli modely bojových vozidiel. V neposlednom rade sme navštívili Lietadlo Li-2, v ktorom sme sa dozvedeli príbeh o jeho histórii a spoločne sme sa odfotografovali.  

          • KOŽaZ

          • V mesiaci október sa pre žiakov tretích ročníkov uskutočnil Kurz na ochranu života a zdravia – KOŽAZ. Jeho cieľom je zvýšiť u žiakov telesnú zdatnosť, psychickú odolnosť, sebavedomie a pripraviť ich na mimoriadne situácie v živote. Snahou všetkých pedagógov bolo, aby si žiaci odniesli do života čo najviac praktických a teoretických vedomostí.

             

            Prvý deň sme strávili v telocvični, kde sa žiaci zdokonalili v zdravotnej príprave. Oboznámili sa so základmi prvej pomoci, dokonca mali možnosť odskúšať si resuscitáciu. Ďalšou zaujímavou časťou bola streľba, v rámci ktorej sme sa naučili strieľať zo vzduchovky. Strieľalo sa na terč v ľahu aj v stoji. Naši telocvikári nás potrápili s topografiou, pričom nám ukázali ako narábať s buzolou, orientovať sa na mape, či určiť svetové strany pomocou polohy slnka v čase a priestore. Venovali sme sa aj dopravnej výchove, kde sme si v krátkosti pripomenuli zásady bezpečného správania sa na cestách.

             

            Druhý deň nás čakala túra, ktorá bola pre všetkých nezabudnuteľná. Vybrali sme sa Kvačianskej doliny. Čaká na nás príjemná prechádzka v malebnom, horskom prostredí, ktorá sa každému vryla do pamäte. Videli veľmi pôsobivý skalný útvar Jánošíkova hlava, rokliny, a na konci, malebné Mlyny Oblazy. Naša cesta bola o to zaujímavejšia, že nám počasie doprialo naozaj veľa slnečných lúčov. Počas našej cesty boli žiaci vedení k ochrane, úprave, čistote prírodného prostredia a k poznávaniu prírodných úkazov.

             

            Tretí – posledný deň sme sa vybrali ku našej Oravskej priehrade. Vzali sme so sebou vrecia a náš cieľ bol jasný – vyčistiť okolie priehrady od odpadkov rôzneho druhu. Nakoniec sme si za odmenu opiekli klobásu, posedeli, a takto príjemne zakončili kurz.

          • The Heroes (Hrdinovia)

          • Všetci obdivujeme hrdinov, túžime sa ocitnúť na ich mieste, žiť ich životy a vo všetkom napodobňovať ich veľké činy. Najmä dospievajúca mládež cíti potrebu identifikovať sa s niekým lepším, výnimočným, no častokrát zabúdame na to, že skutoční hrdinovia nie sú tí z televíznych obrazoviek, ale nenápadne žijú medzi nami.

            Anketa Detský čin roka už dve desaťročia predstavuje príbehy malých hrdinov, ktorí svojím konaním pozitívne ovplyvňujú svet okolo nás. Niektorí zachránili ľudský život, iní sa príkladne starajú o mladších súrodencov, chorých príbuzných. Práve na tomto skutočnom hrdinstve je založený scenár divadelného predstavenia v anglicko-slovenskom jazyku pod názvom The Heroes (Hrdinovia). Žiaci mali možnosť zoznámiť sa s postavami hrdinov, ktorí dokážu svojím príbehom diváka osloviť, a zároveň si obohatiť anglickú slovnú zásobu a frázy z reálneho života.

          • Mládež v pohybe – spolu dokážeme viac

          • Mládež v pohybe – spolu dokážeme viac

            Návšteva Zariadenia pre seniorov v Námestove

            V rámci projektu „Mládež v pohybe“ sme sa zamerali na jeden veľmi aktuálny problém, a to, že súčasná mládež javí o našich seniorov umiestnených v zariadeniach čoraz menší záujem.

            Spoliehajú sa na to, že je o nich dobre postarané, že majú svoje rodiny, ktoré sa majú o nich zaujímať. Nevnímajú potrebu s nimi rozprávať, počúvať ich, pretože sa ich to osobne nedotýka. Neuvedomujú si, že niektorí svoje rodiny už nemajú a jediný záujem o nich prichádza zo strany personálu. Aktívna spolupráca medzi generáciami je nevyhnutná – vypestujú si návyky, ktoré budú môcť aplikovať pri svojich blízkych.  Možnosť spolupráce so seniormi možno navonok pre mladých znie namáhavo, ale nie nemožno.

            Ľudové melódie, vtipné scénky, tvorivé dielne a k tomu všetkému aj mladí, nadšení ľudia v krojoch. Tak tomu sa hovorí dokonalá kombinácia.S takýmto programom sme navštívili dôchodcov v Zariadení pre seniorov v Námestove. Našim cieľom bolo spríjemniť im predpoludnie, potešiť ich, priviesť na iné myšlienky a vyčariť úsmev na ich tvárach. Zvuk heligónok a saxofónov ich natoľko očaril, že sa do spevu zapojil úplne každý. Piesne sa striedali s veselými scénkami a nakoniec si samotní dôchodcovia mohli vyskúšať v rámci tvorivých dielní zdobenie medovníkov, ktoré môžu potom venovať svojim blízkym, alebo osobám, ktorým sa chcú za niečo poďakovať. Túto možnosť využili a zistili, že to nie je až také ľahké, ako sa zdá na prvý pohľad. A preto im s tým veľmi radi pomohli naši žiaci.

            Projekt pozostával z niekoľkých fáz, v rámci ktorých sme sa navzájom spoznali a vďaka spoločnej debate sme sa s nimi zoznámili, navzájom sa počúvali a prijímali cenné informácie hlavne ohľadom folklóru.Folklór je nevyčerpateľná studnica, z ktorej sa vždy dá čerpať a ktorá je blízka všetkým generáciám, predovšetkým na hornej Orave. Žiaci zapojení do projektu majú k nemu naozaj blízko.

            Pripravené bolo aj občerstvenie v podobe koláčov, medovníkov či ovocia, a okrem toho dostal každý účastník, seniori aj žiaci,  na záver pamiatkový predmet. V rámci jednotlivých fáz išlo o obojstranné učenie sa, pri ktorom sme sa snažili budovať aj vzájomný rešpekt.